Prostreno.cz

Přepuštěné máslo má skvělé výživové hodnoty

Přepuštěné máslo, také známé jako ghee, je tradiční potravina s bohatou historií a výjimečnými výživovými vlastnostmi. Tento článek se zaměří na benefity tohoto produktu a jeho význam ve světě výživy.

Bohatá historie a tradice

Přepuštěné máslo se používá v tradiční kuchyni mnoha kultur po celém světě. Jeho původ sahá až do starověké Indie a je pevně zakořeněno i v arabské, perské a africké kuchyni. Tradičně se vyrábí vařením másla, při kterém se odstraní voda a bílkoviny, což zanechává bohatou zlatou tekutinu s intenzivní chutí.

Vysoký obsah živin

Přepuštěné máslo je známé svým vysokým obsahem tuků, zejména zdravých tuků, které mohou podporovat zdraví srdce. Obsahuje také vitamíny A, D, E a K, které jsou rozpustné právě v tucích a jsou důležité pro řadu tělesných funkcí, včetně imunitního systému a zdraví kostí.

Snadná stravitelnost

Díky procesu odstranění vody a bílkovin je přepuštěné máslo snáze stravitelné než běžné máslo. Lidé s intolerance na laktózu nebo kasein mohou nalézt v přepuštěném másle alternativu, která neobsahuje tyto látky.

Vysoká teplotní stabilita

Jedním z hlavních důvodů, proč je přepuštěné máslo oblíbené mezi kuchaři, je jeho vysoká teplotní stabilita. Může být používáno při vysokých teplotách při smažení a pečení bez toho, aby se začalo kouřit nebo se rozkládalo, což ho činí ideálním pro vaření.

Podpora metabolismu

Díky svému složení zdravých tuků může přepuštěné máslo podporovat zdravý metabolismus. Tyto tuky jsou důležité pro absorpci a transport vitamínů rozpustných v tucích, což může zlepšit celkovou výživu a energetické hladiny těla.

Ochrana proti oxidačnímu stresu

Antioxidanty přítomné v přepuštěném másle, jako je vitamín E, mohou pomoci chránit buňky před škodlivými účinky volných radikálů a snižovat oxidační stres v těle. Tím mohou přispět k ochraně proti různým chronickým onemocněním a podpořit dlouhodobé zdraví.

Přepuštěné máslo je nejen chutné, ale i výživné jídlo s mnoha zdravotními výhodami. Jeho bohatý obsah živin, vysoká teplotní stabilita a podpora metabolismu ho činí ceněným produktem ve světě výživy. Pokud hledáte alternativu k běžnému máslu nebo oleji, přepuštěné máslo by mohlo být skvělou volbou pro vaše kulinářské i výživové potřeby.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215354/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba