Prostreno.cz

Kolik jídla v těhotenství opravdu potřebujete

Mělo by se v radostném očekávání jíst za dva? Jak se to vezme. I když je těhotenství energeticky dosti náročné, spíše než kvantita je důležitá kvalita potravin.

Trvá zhruba 40 týdnů, rozděluje se do tří trimestrů a způsobuje mnohdy až neuvěřitelné tělesné změny. To je těhotenství, při kterém je správná výživa matky zkrátka klíčová. Kolik jídla žena skutečně potřebuje? Objevila se nová fakta.

Překvapivý poměr 90 : 10

Je zřejmé, že růst nového života klade na organismus určité energetické nároky. Ty jsou však podle australských biologů z University Monach daleko větší, než se obvykle předpokládá (1). „Když mluvíme o energetických nákladech spojených s reprodukcí, drtivá většina energie, tedy asi 90 procent, jde na udržení těhotenství jako takového a vývoj plodu uvnitř matky. Zbývajících deset procent je zapotřebí k podpoře samotného potomka po jeho narození,“ překvapuje vědecký výzkumník Sam Ginther (2). Zní to jako povolenka ke konzumaci dvakrát větších porcí, že? Ale takhle to úplně není.

Hlavně nepřepálit start

„Těhotenství nevyžaduje zdvojnásobení příjmu potravy,“ zdůrazňuje australský gynekolog Vinay Rane. „Namísto toho je třeba se zaměřit spíše na kvalitní stravu a příjem nutričně bohatých potravin,“ dodává tento expert. Podle něj by nastávající maminky měly svůj kalorický příjem navyšovat postupně. V prvním trimestru je tedy možné zůstat při stávajícím stravovacím režimu, ve druhém už jmenovaný gynekolog doporučuje přidání asi 400 kalorií denně, ve třetím trimestru dokonce 450 kalorií.

Obsah živin jako zásadní faktor

Klíčové je především složení jídla. Obecné dietní směrnice (3) podporují hlavně zvýšení přijmu sacharidů a bílkovin. Australská specialistka na plodnost Bianca Woger upozorňuje i na potřebnost živin jako je folát, železo a omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají zdravému vývoji dítěte. Tyto látky lze nalézt v listové zelenině, červeném a kuřecím mase, avokádu, hnědé rýži, celozrnných výrobcích lněných semínkách.

Zdroje: (1) www.science.org/doi/10.1126/science.adk6772, (2) www.houseofwellness.com.au/lifestyle/parenting/food-eat-pregnancy-calories, (3) www.eatforhealth.gov.au/sites/default/files/files/the_guidelines/n55h_healthy_eating_during_pregnancy.pdf





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba