Prostreno.cz

V léčbě mužské i ženské plešatosti přináší naději cukr

Na hlavě už žádná holá místa, slibují vědci! Ti zjistili, že cukr, který se přirozeně vyskytuje v buňkách DNA, prokrvuje vlasové folikuly, což vede k opětovnému růstu vlasů.

Nadměrné vypadání vlasů, které může vést až k plešatosti, je celosvětovým problémem. Odborně zvaná androgenetická alopecie postihuje okolo padesátého roku života až polovinu mužů a čtvrtinu žen (1). Protože má tento stav významný vliv na sebevědomí a psychickou pohodu, lidé zkoušejí různé metody léčby, a to od farmaceutických přípravků až po chirurgické zákroky. S výsledkem však často nebývají tak docela spokojeni. Přichází ale nová naděje!

Sladké řešení hořkých potíží

Revoluční a spolehlivě fungující lék na plešatost se prý konečně našel. Tvrdí to alespoň vědci, kteří připouští, že ho objevili náhodou. Stalo se to v době, kdy britský výzkumný tým z University of Sheffield ve spolupráci s pákistánskou COMSATS University studoval hojení ran pomocí přirozeně se vyskytujícího deoxyribózového cukru. Během probíhajících experimentů si odborníci všimli, že srst kolem lézí laboratorních myší rostla mnohem rychleji. Fascinovaní tímto nečekaným vývojem událostí pokračovali v bádání a aplikovali malou dávku cukru hlodavcům, u nichž vypadávání srsti způsobil testosteron. Ukázalo se, že cukr podporuje tvorbu nových krevních cév, což vede k opětovnému růstu.

Dostupná medicína vlévá do žil optimismus

„Náš výzkum naznačuje, že odpověď na léčbu vypadávání vlasů by mohla být tak jednoduchá, jako je použití cukru, který zvyšuje krevní zásobení vlasových folikulů,“ neskrývá nadšení britská vědkyně a spoluautorka studie Sheila MacNeil. Deoxyribózový cukr, jež je součástí DNA, prý může být mnohem efektivnější než dostupné farmaceutické léky na plešatost, u nichž si uživatelé často stěžují na nežádoucí vedlejší účinky. I když experty čeká ještě hodně práce s přezkoumáváním svého objevu, už teď se o něm hovoří jako zázraku posledních let.

Zdroje: (1) www.drwise.com/blog/facts-about-hair-loss/, (2) www.sheffield.ac.uk/news/cure-male-pattern-baldness-given-boost-sugar-discovery





Celkem 9 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba