Prostreno.cz

Vliv alkoholu na zdraví mozku a dalších tělesných orgánů

Alkohol je látka, která může mít na tělo jak krátkodobé, tak dlouhodobé negativní účinky. Zatímco mírné a příležitostné pití nemusí způsobit vážné zdravotní problémy, pravidelná a nadměrná konzumace alkoholu může vést k významnému poškození mozku a dalších orgánů v těle. V tomto článku se podíváme na to, jak alkohol ovlivňuje lidské zdraví, zejména mozek a další klíčové orgány.

Alkohol a mozek

Alkohol má přímý vliv na centrální nervový systém. Při nadměrné konzumaci alkoholu se snižuje aktivita mozku, což vede k pocitům uvolnění a euforie, ale také ke snížení schopnosti jasně myslet a koordinovat pohyby. Dlouhodobá a častá konzumace alkoholu však může způsobit trvalé změny v mozkové struktuře a funkci.

Mezi nejčastější problémy způsobené alkoholem patří ztráta paměti, snížení kognitivních funkcí, problémy s učením a poruchy pozornosti. Chronický alkoholismus může vést k degeneraci mozkové tkáně a vzniku nemocí, jako je například alkoholová demence.

Alkohol a játra

Játra jsou hlavním orgánem zodpovědným za odbourávání alkoholu v těle. Při nadměrném příjmu alkoholu jsou játra přetížena, což může vést k vážným onemocněním, jako je ztukovatění jater, alkoholická hepatitida nebo cirhóza jater. Tyto stavy mohou být životu nebezpečné, pokud nejsou včas diagnostikovány a léčeny.

Cirhóza jater, která je důsledkem dlouhodobého poškozování jater alkoholem, může vést ke ztrátě funkce jater, což znamená, že tělo nebude schopno správně filtrovat toxiny a odpadní látky z krve.

Alkohol a srdce

Konzumace alkoholu může ovlivnit i zdraví srdce. Zatímco malé množství alkoholu může mít některé pozitivní účinky na zdraví srdce, například zvýšení hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu, nadměrné pití alkoholu může vést ke zvýšenému riziku vysokého krevního tlaku, kardiomyopatie (poškození srdečního svalu) a srdečních arytmií.

Riziko infarktu myokardu a mrtvice se také zvyšuje u lidí, kteří pravidelně pijí nadměrné množství alkoholu. Srdce, stejně jako játra, může být dlouhodobě ovlivněno škodlivými účinky alkoholu.

Alkohol a trávicí systém

Nadměrná konzumace alkoholu může dráždit sliznici trávicího traktu, což může vést k zánětu jícnu, žaludečním vředům a zánětu slinivky břišní (pankreatitidě). Tento stav může být velmi bolestivý a v některých případech vyžadovat hospitalizaci.

Alkohol také zvyšuje produkci kyseliny v žaludku, což může vést k pálení žáhy a refluxu.

Alkohol a imunitní systém

Pravidelné pití alkoholu oslabuje imunitní systém a zvyšuje náchylnost k infekcím. Lidé, kteří pravidelně pijí alkohol, mohou být více vystaveni riziku onemocnění, jako jsou zápaly plic, tuberkulóza a další infekční nemoci.

Alkohol má výrazný vliv na lidské tělo a jeho orgány. Ačkoli může být konzumován v malém množství bez vážnějších následků, pravidelná a nadměrná konzumace alkoholu může způsobit nevratné poškození mozku, jater, srdce a dalších orgánů. Pokud máte pocit, že konzumujete více alkoholu, než je zdrávo, zvažte konzultaci s lékařem nebo odborníkem.

Zdroj: www.healthline.com/nutrition/alcohol-good-or-bad, /www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/alcohol/art-20044551


Související





Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba