Prostreno.cz

Probiotika hledejte i jinde, než v klasických jogurtech

Probiotika jsou důležité mikroorganismy, které podporují zdraví střevní mikroflóry, trávení a imunitní systém. Mnoho lidí se při jejich konzumaci spoléhá na klasické jogurty, což je skvělá volba, ale ne jediná. Existuje mnoho dalších potravin, které obsahují probiotika a mohou být zajímavým doplňkem stravy. V tomto článku vám představíme několik alternativních zdrojů probiotik, které možná ještě neznáte.

Kefír

Kefír je fermentovaný nápoj vyrobený z mléka nebo alternativních mléčných výrobků, jako jsou kokosové nebo mandlové mléko. Oproti jogurtu obsahuje širší spektrum probiotických kmenů a je snazší ho strávit. Kefír může být lehce perlivý a má jemně kyselou chuť. Díky tomu je skvělou volbou pro lidi, kteří mají problémy s trávením mléčných výrobků.

Kysané zelí

Kysané zelí je tradiční fermentovaná zelenina bohatá na probiotika. Díky procesu kvašení se v zelí vytvářejí prospěšné bakterie, které podporují zdravou střevní mikroflóru. Kysané zelí je nejen zdrojem probiotik, ale také bohaté na vitamín C, což z něj dělá ideální potravinu pro posílení imunitního systému.

Kombucha

Kombucha je fermentovaný čajový nápoj, který obsahuje probiotika a antioxidanty. Je populární pro svou schopnost zlepšovat trávení a dodávat energii. Kombucha má svěží chuť a mírnou kyselost, což z ní činí skvělý osvěžující nápoj. Navíc pomáhá detoxikovat tělo a podporuje imunitní systém.

Kimči

Kimči je tradiční korejská fermentovaná zelenina, obvykle připravovaná z čínského zelí, mrkve, česneku a koření. Proces fermentace podporuje růst probiotických bakterií, které mají pozitivní vliv na zdraví střev. Kimči je bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, a kromě toho je skvělým zdrojem probiotik.

Miso

Miso je japonská fermentovaná pasta vyrobená ze sójových bobů, ječmene nebo rýže. Je to vynikající zdroj probiotik, a navíc obsahuje důležité živiny, jako jsou bílkoviny, vitamíny a minerály. Miso polévka je skvělým způsobem, jak zařadit tuto fermentovanou pochoutku do svého jídelníčku a podpořit zdraví trávicího systému.

Tempeh

Tempeh je fermentovaný sójový výrobek původem z Indonésie. Obsahuje probiotika, bílkoviny a je bohatý na vitamín B12, což je pro vegany obzvláště důležité. Tempeh můžete použít jako náhradu masa v různých pokrmech, protože má pevnou texturu a snadno absorbuje chutě koření a omáček.

Probiotika nejsou jen doménou jogurtů. Ať už se rozhodnete pro kefír, kysané zelí, kombuchu nebo jiné fermentované potraviny, každý z těchto zdrojů vám může pomoci udržet vaše střeva v dobré kondici. Vyzkoušejte různé potraviny bohaté na probiotika a obohaťte svůj jídelníček o nové chutě a zdravotní benefity.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553134/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Vejce benedikt

35min
(2 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

25min
(20 hlasů)

Toast s gorgonzolou

10min
(35 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba