Prostreno.cz

Poznejte čtyři hlavní zásady pro zdravá střeva

Abyste nadcházející zimu překonali bez viróz a v dobré kondici, přijměte opatření zaměřená na zdraví svých střev. Vaše náchylnost k nemocem závisí právě na nich. Prospějete jim probiotiky, prebiotiky i obyčejnou vodou!

Pohodová atmosféra v našich střevech ovlivňuje více, než si uvědomujeme. Z výzkumů (1) například vyplývá, že Parkinsonova choroba může mít svůj původ právě tady, přičemž poškození výstelky horní části trávicího traktu způsobené žaludečními vředy nebo kyselým refluxem zvyšuje riziko této nemoci až o 76 procent (2). Od zdravých střev se odvíjí i naše imunita, protože v odolnosti těla a jeho ochraně před infekcemi hraje klíčovou roli právě střevní mikrobiom. Zkusme ho podpořit, před nástupem zimy je nejvyšší čas.

Probiotika musejí být

Střevní mikrobiom, složený z rozmanitých bakterií, virů a plísní, má na svých bedrech opravdu hodně práce a zodpovědnosti. Kromě toho, že rozkládá složité sacharidy a bílkoviny produkuje také vitaminy a klíčové živiny nezbytné pro optimální fungování organismu. Podle kalifornského gastroenterologa Saurabha Sethi (3) harmonickou rovnováhu mikrobiomu podporují probiotika. Obsahují je potraviny, jako je jogurt, kefír, kombucha, kimchi, kysané zelí nebo fermentovaný sójový produkt tempeh.

Bez prebiotik to také nepůjde

Prebiotika jsou specifická rostlinná vlákna sloužící jako palivo pro probiotika, tudíž pomáhají jejich růstu a prospívání. Jmenovaný lékař doporučuje do stravy zařadit prebiotické zdroje, zejména pak česnek, cibuli a chřest. Ovšem nelze opomenout, že u některých lidí mohou tyto potraviny vyvolat nepříjemné vedlejší účinky, včetně nadýmání a zažívacích potíží, proto je zavádějte raději postupně.

Vláknina má extra důležitost

Kromě podávání probiotik a prebiotik myslete také na vlákninu, která zpravidelňuje vyprazdňování, kontroluje hladinu cukru v krvi, snižuje úroveň cholesterolu a omezuje pravděpodobnost srdečních onemocnění. Gastroenterolog Saurabh Sethi radí denně konzumovat 30 gramů vlákniny, třeba prostřednictvím chia semínek nebo ovesných vloček. Stejný názor mají i experti z Americké kardiologické asociace (4), kteří upozorňují na to, že populace nepřijímá ani polovinu této dávky.

Voda základ života

„Vláknina a voda jdou ruku v ruce, protože jedno absorbuje druhé. Zaměřte se na přibližně osm sklenic vody denně. Tento standard se již dlouho považuje za ideální pro udržení hydratace,“ poznamenává Saurabh Sethi. Za všechna uvedená opatření vám střeva poděkují a odmění vás zdravím celého těla.

Zdroje: (1) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2823250#google_vignette, (2) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2823250, (3) www.nypost.com/2024/10/04/lifestyle/improve-gut-health-with-probiotics-prebiotics-fibrous-foods-water-doctor/, (4) www.ucsfhealth.org/education/increasing-fiber-intake






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Pečená kuřecí stehna

55min
(1 hlasů)

Vegetariánský wrap s cizrnou

20min
(1 hlasů)

Mexické pozole

3h a 30min
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba