Rostlinná mléka na první pohled působí zdravě. Vždyť jsou z rostlin! Pokud je ale pro vás důležitý dostatek bílkovin a vápníku, stojí za to zjistit, co vlastně pijete.
Není žádným tajemstvím, že rostlinná mléka zažívají obrovský nárůst popularity. Veganům, osobám s laktózovou intolerancí nebo těm, kteří hledají zajímavější alternativu k tradiční kravské klasice nabízejí rozmanitý svět chutí. Ale jsou opravdu zdravější, jak se říká?
Jsou tu pozitiva i negativa
„Samozřejmě záleží na individuálních potřebách, stravovacích preferencích a zdravotním stavu konzumenta,“ připouští americká odbornice na výživu Amy Shapiro s tím, že rostlinná mléka mohou mít méně kalorií, cukru a nenasycených tuků, ale zároveň i nižší podíl bílkovin, vápníku a vitaminů, pokud jimi nejsou extra obohacena. Je tedy třeba počítat s tím, že to vaše oblíbené možná není nutričně srovnatelné s tím kravským, o čemž se ale můžete sami přesvědčit důkladným prostudováním složení. Některé živiny mu možná schází, ovšem jinými to zase vynahrazuje.
Na záněty platí fytonutrienty
Ovesné, mandlové, sójové, rýžové, kokosové i sezamové nápoje se chlubí značným množstvím rostlinných sloučenin se zdravotními výhodami. „Obsažené fytonutrienty včetně flavonoidů, fytoestrogenů a antioxidantů jsou spojovány se snížením zánětu i omezeným rizikem chronických onemocnění,“ připomíná jmenovaná výživová poradkyně. Dle jejího názoru mají mléka získaná z rostlin i spoustu vlákniny, která pomáhá tělu trávit potravu, přičemž povzbuzuje regulaci krevního cukru a prodlužuje pocit sytosti. Absence cholesterolu navíc podpoří zdraví kardiovaskulárního systému a zesílí prevenci srdečních chorob. Jsou tu tedy vůbec nějaká zásadní negativa?
Pozor na alergii a nevolnost
„Vždy je dobré přečíst si štítek konzumovaných produktů, abyste se ujistili, že se v nich nenacházejí složky, na které můžete být alergičtí. Typickým příkladem jsou stopy ořechů,“ podotýká nutriční specialistka Amy Shapiro. „Některá rostlinná mléka navíc pro zlepšení chuti a textury obsahují umělá sladidla a další kontroverzní látky, což může způsobit gastrointestinální nepohodlí a nadýmání,“ varuje odbornice, která tím ke studiu jejich obalů nabádá dvojnásob.
Zdroj: www.realsimple.com/are-plant-based-milks-better-for-you-8628856
Sledujte nás na sociálních sítích: