Prostreno.cz

Cereálie si někdy se zdravím ruku nepodají

Zatímco některé cereálie slibují dávku vitaminů a minerálů, jiné jsou doslova nabité cukrem a umělými konzervanty se zdravotními riziky. Víte, co si vlastně dáváte do misky?

Lupínky, polštářky, kuličky, měsíčky i kroužky – cereálie jsou k mání v různých verzích a příchutích. Jejich příprava je snadná a rychlá, což se po ránu, když času není nazbyt, cení. Navíc slibují nutriční podporu, proto se také prezentují jako zdravá volba. Jenže tento závazek vždycky neplní.

Neznalost neomlouvá

„Mohou být výživnou snídaní jen tehdy, když víte, na co se zaměřit při čtení složení a čím je doplnit, aby se staly vyváženým a sytým jídlem," krotí nadšení spotřebitelů americká registrovaná dietoložka Elizabeth Harris (1). Při nákupu cereálií to tedy chce trochu obezřetnosti a pozornosti. Třeba americká renomovaná výzkumná nemocnice Cleveland Clinic uvádí, že jsou kvalitní obiloviny bohatým zdrojem vlákniny a jejich spárováním s mlékem či jogurtem lze získat i dávku bílkovin, vápníku a vitaminu D (2). Zatímco některé výrobky bývají obohacené také o další živiny, proto mají jejich konzumenti obecně vyšší příjem základních vitaminů a minerálů (3), v jiných nalezneme spíše to, o co ani v nejmenším nestojíme.

Cukru více než dost

„Dokonce i cereálie vyrobené z celých zrn mohou obsahovat spoustu rafinovaného cukru, proto mají potenciál zvýšit hladinu inzulinu a cukru v krvi, čímž hrozí riziko metabolických dysfunkcí,“ vysvětluje zase americká výživová terapeutka s více než 25 lety zkušeností Kimberly Gomer. „Kvůli rychlému nárůstu krevního cukru a následnému poklesu se můžete cítit pomalí a unavení,“ dodává expertka. Jak si v obchodě vybrat správně a nenechat se obalamutit?

Co je psáno, to je dáno

Chcete-li najít nejzdravější cereálie, nevěnujte pozornost líbivým názvům ani obrázkům na obalu, ale zaměřte se na výživová fakta. Mezi hlavními uvedenými přísadami by měla být celozrnná pšenice, celozrnná mouka, hnědá rýže nebo oves. Důležitý je také podíl vlákniny –kvalitní produkty obsahují alespoň pět gramů na porci. Dále vybírejte výrobky s nízkým podílem cukru, a naopak vyšším množstvím bílkovin. Velký pozor si dejte na přidané složky, které nemůžete ani vyslovit, zejména pak konzervační látky, jako je butylhydroxyanisol a butylhydroxytoluen, jež jsou nechvalně známými hormonálními disruptory souvisejícími s rakovinou (4).

Zdroje: (1) www.livestrong.com/article/13779194-is-cereal-healthy/ (2) www.health.clevelandclinic.org/how-to-pick-a-healthy-cereal, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831322013102, (4) www.ewg.org/news-insights/news/2022/01/cereal-offenders-potentially-harmful-ingredients-healthy-breakfast-food






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba