Chystáte se na večírek, kde se bude popíjet i víno? Jestli se nechcete ráno vzbudit s kocovinou, toho červeného si raději dejte opravdu jen kapku.
Stopy původu červeného vína vedou až do starověkého Egypta, kde bylo populární nejen pro konzumaci, ale i rituální účely. Také dnes je oblíbeným alkoholickým nápojem, který při umírněné konzumaci údajně podporuje dlouhověkost, protože má díky obsahu resveratrolu antihypertenzní účinky a potenciální ochranné vlastnosti (1). Příslib delšího života není jediným důvodem, proč to s jeho množstvím nepřehánět a zůstat u jedné příležitostné sklenky jednou za čas.
Bujaré večery a náročná rána
Pulzující spánky, nesnesitelný bolehlav, nevolnost, neustálý pocit žízně, citlivost na světlo i hluk a k tomu nutkání na zvracení. Takhle nějak se projevuje ukázková kocovina, co někdy dokáže zkazit den, jindy dokonce celý víkend. A po červeném víně je to vždycky horší! S největší pravděpodobností je to kvůli vysokému obsahu kvercetinu, tedy fenolické sloučeniny, která se nachází ve slupce hroznů. Ta zřejmě zpomaluje metabolismus alkoholu v těle, což vede k hromadění acetaldehydu – vedlejšího produktu štěpení alkoholu. Právě on je z nechvalně známé kocoviny osočován (2). Protože v červeném víně je kvercetinu mnohem více než v bílém, do značné míry to vysvětluje, proč po něm bývá tak ouvej.
Má to i pozitivní stránku
Zajímavé je, že v tomto směru jmenovaná sloučenina škodí, v jiným ale zase pomáhá. Bylo prokázáno (3), že vlivem antioxidačního působení neutralizuje volné radikály, přičemž potlačuje záněty, omezuje pravděpodobnost rozvoje rakoviny, tlumí příznaky alergií a prospívá kardiovaskulárnímu systému. Tento komplexní účinek ukazuje, jak složitý může být vliv kvercetinu na zdraví a jeho přítomnost v červeném víně dává důvod k zamyšlení nad tím, že má nejen své výhody, ale i potenciální kocovinová rizika. Konzumace rudého nápoje tedy může mít dvojí charakter – na jedné straně přispívá prevenci některých nemocí, na té druhé dokáže člověka úplně vyřadit z provozu.
Zdroje: (1) www.bmj.com/content/310/6988/1165, (2) www.theconversation.com/why-does-red-wine-cause-headaches-our-research-points-to-a-compound-found-in-the-grapes-skin-243869, (3) www.medicalnewstoday.com/articles/324170#8-benefits
Sledujte nás na sociálních sítích: