Sladkosti a zpracované červené maso neškodí jen postavě a srdci, v nebezpečí se ocitá také mozek, kterému kvůli konzumaci těchto potravin hrozí kognitivní úpadek i demence.
Nejrůznější cukrovinky a zpracované potraviny plné tuku dnes supermarketům doslova vládnou. Spolu s rostoucí popularitou roste i obava o jejich dlouhodobý dopad na lidské zdraví. Zatímco mnozí by tipovali, že následkem časté konzumace může být „jen“ zvýšené riziko diabetu a nadváhy, strava bohatá na tyto výrobky souvisí i s demencí.
Jídlo s následky
Již několik dosavadních studií (1) naznačilo, že příjem cukru a nenasycených tuků přispívá k zánětu mozku a poškozuje jeho buňky, čímž se zvyšuje také pravděpodobnost demence. Podle nejnovějších poznatků zveřejněných v prestižním lékařském časopise Neurology (2) je kromě klasických sladkostí králem škodlivých potravin i červené maso, které je chemicky nakonzervováno za účelem co nejdelší životnosti. Vědci sledovali 134 tisíc jedinců po dobu 43 let, přičemž zjistili, že lidé, kteří ho jedí pravidelně, a to i v malých porcích, mají riziko poklesu kognitivních funkcí a demence o 13 procent větší.
To na talíř nepatří
„Zpracované červené maso je plné nenasycených tuků, které podporují rozvoj diabetu druhého typu i srdečních chorob, obojí pak prokazatelně ohrožuje mozkové zdraví,“ vysvětluje americký lékař a vědecký výzkumník Dong Wang, který působí v akademické nemocnici Brigham and Women's Hospital, jež spadá pod Harvardovou lékařskou fakultu (3). Dobrou zprávou je, že když se tohoto druhu masa vzdáte a do stravy zahrnete „záchranné potraviny“, hrozbu demence rychle odvrátíte. Týká se to zejména ryb a drůbeže.
Další kroky k ochraně
Jmenovaný expert doporučuje také navýšit příjem ovoce, zeleniny a celozrnných produktů. V zájmu zachování kognitivních funkcí a mentální svěžesti bychom měli limonády vyměnit za vodu a neslazené čaje. Odborník Dong Wang taktéž radí jídelníček obohatit o „hodné tuky“, které nabízí olivový olej, avokádo, různé druhy semínek a kvalitní hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa.
Zdroje: (1) www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4074256/, (2) www.neurology.org/, (3) www.nypost.com/2025/01/15/health/eating-a-quarter-serving-of-these-5-foods-daily-raises-dementia-risk/
Sledujte nás na sociálních sítích: