Když se člověk zamyslí nad tím, co by měl konzumovat, aby měl silnější a bělejší zuby, asi ho těžko na prvním místě napadne hořká čokoláda. Přestože se tmavě zbarvená laskomina jeví na první pohled jako zabiják bělostného úsměvu, ve skutečnosti skutečně k bělejším a zdravějším zubům pomáhá. Stejně jako další potraviny, u kterých byste takový účinek nejspíš nečekali.
Tvrdí to doktor stomatologie Harold Katz z Beverly Hills. Podle něj by navíc tyto potraviny měly být prvními, které člověk ráno pozře. Po noci, během níž se na zubech vytvořil nebezpečný plak.
Kakao a spol.
Kakao a kvalitní hořká čokoláda obsahují alkaloid teobromin, který pomáhá posilovat sklovinu a činí ji tvrdší. To tedy znamená, že teobromin z kakaa pomáhá zabránit vzniku skvrn. Silnější sklovina znamená vyšší odolnost vůči skvrnám a zabarvení. Ovšem u mléčné a bílé čokolády to neplatí. Naopak mléčná čokoláda zhoršuje dech, protož obsahuje mléko a cukr.
Zelený čaj
Zelený čaj obsahuje taniny, které brání vzniku skvrn tak, že nedovolí zhoubným bakteriím přilnout k povrchu zubů. Zelený čaj je tudíž také prevencí nepříjemného dechu. Polyfenoly navíc neutralizují kyseliny a působí protirakovinně.
Jahody
Jahody jsou už přímo přírodními běliči zubů. Obsahují kyselinu malovou, která maže skvrny ze zubů, pokud rozmačkané jahody člověk smíchá s jedlou sodou, získá domácí a přírodní přípravek na bělení zubů.
Sýr
Sýr doporučuje doktor Katz proto, že v ústech zvyšuje pH. Tedy čím vyšší pH, tím je prostředí zásaditější. Přitom zubní sklovinu narušují a ohrožují nejvíce právě kyseliny. Navíc sýr obsahuje vápník nezbytný pro zdraví zubů.
Jablka a další
Přírodním peelingem pro zuby jsou pak jablka a hrušky, jejichž dužnina obsahuje sklerocyty, tvrdé buňky, které povrch zubu čistí jako tekutý písek. Podobně působí také ořechy a semena.
Sledujte nás na sociálních sítích: