Prostreno.cz

Bio, nebo nebio: Vyhazování peněz, nebo zdravější stravování?!

Konvenčním zemědělcům tahle zpráva moc radosti neudělá. Často sami podporují publikování studií, které popírají, že by ekologická produkce zeleniny a ovoce byla zdravější. Jenže rozsáhlá a průlomová studie z Newcastlu potvrzuje, že ekologicky pěstované plodiny bez pesticidů a umělých hnojiv obsahují mnohem více antioxidantů – látek, které chrání tělo před rakovinou a řadou dalších chorob. A navíc mnohem méně toxických těžkých kovů.

Britská Agentura pro kontrolu potravin (FSA) přitom v minulosti sama odmítla tvrzení, že bio ovoce a zelenina jsou výživnější – že mají více zdraví prospěšných nutrientů.

Profesor Carlo Leifert z Newcastle University se však rozhodl přijít věci na kloub. Sesbíral data a výsledky 343 studií z celého světa. Ty se přitom zabývaly právě obsahem živin a účinky na zdraví u plodin pěstovaných konvenčně versus ekologicky.

A výsledky jeho analýzy hovoří jasně. Když se člověk rozhodne pro bio ovoce a zeleninu, získá v daném objemu plodin mnohem více antioxidantů než ve stejném objemu plodin pěstovaných konvenčně.

Obsah antioxidantů u bio ovoce a zeleniny je ve srovnání s konvenčními plodinami téměř o polovinu vyšší. Jinými slovy, když sní člověk pět kusů bio ovoce či zeleniny, dostane do těla tolik antioxidantů, co obsahuje sedm kusů konvenčního ovoce či zeleniny. Jenže k tomu přijímá minimum pesticidů a těžkých kovů. Podle profesora Leiferta je v bio produkci čtvrtina pesticidů a mnohem méně těžkých kovů.

Tato studie demonstruje, že výběrem ekologicky pěstovaného ovoce a zeleniny můžeme zvýšit ve svém jídelníčku obsah antioxidantů a snížit příjem toxických těžkých kovů. Debata o tom, zda jíst bio produkci, či tu konvenční, se vede desetiletí. Ale důkazy této studie jsou ohromující,“ tvrdí profesor Leifert na stránkách britského deníku The Mail.


Související





Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba