Vaření bez cibule si málokdo dokáže představit. Cibule je základem mnoha pokrmů jak v teplé, tak i studené kuchyni. Cibule ale navíc prospívá našemu zdraví!
Přinášíme vám hned několik důvodů, proč ji konzumovat pravidelně. Velkou výhodou cibule je, že si své skvělé vlastnosti uchová i po tepelném zpracování.
1. Podporuje imunitu
Cibule obsahuje vitaminy C, B1, B2 a také A a E. Podporuje imunitní systém, má protizánětlivé účinky a ničí bakterie. Vynikající je například cibulový sirup proti kašli a nachlazení.
2. Prevence obezity a cukrovky
Cibule mimo jiné obsahuje také chrom, který pozitivně ovlivňuje hladinu krevního cukru. Omezuje vstřebávání tuků a cukrů do organismu.
3. Prospívá srdci
Obsahuje složky, které zabraňují tvorbě usazenin v cévách. Snižují hladinu cholesterolu, krevních tuků a také zlepšují funkci buněčných membrán. Preventivně působí proti infarktu a mrtvici.
4. Pro zdravé kosti
I z tohoto hlediska je cibule velmi ceněná. Vědecké studie prokázaly, že zvyšuje hustotu kostí a preventivně působí proti osteoporóze. Pravidelná konzumace snižuje riziko zlomenin a prospívá také pojivovým tkáním, jako jsou šlachy, vazy a chrupavky.
5. Prevence rakoviny
Protizánětlivé látky cibule preventivně působí proti rakovině střev, hrtanu a vaječníků.
Cibule má i mnoho dalších výhod, šťáva z ní se používá i na povrchové neduhy (například ekzémy), při prevence křečových žil, mírní otoky, léčí bradavice i kuří oka.
Její využití je opravdu pestré a to je velký důvod, proč ji co nejčastěji začlenit do jídelníčku.
Sledujte nás na sociálních sítích: