Překyselený žaludek, střevní potíže či nevolnost? V takových případech to chce kapku něčeho ostřejšího - na opravu. Jak si takový lék vyrobit v pohodlí domova? Tyhle recepty vás jednoduše nadchnou!
Alkohol je sice metla lidstva, ale jedno se mu upřít nedá - občas dokáže „srovnat“ pošramocené zdraví. Proč ho tedy nezakomponovat do chutného likéru, který vám v krizových situacích udělá dobře? Inspirovat se můžete zde…
Likér na uklidnění žaludku
Budete potřebovat:
- 50 gramů puškvorce
- 50 gramů hřebíčku
- 1 litr čistého lihu
Na sirup:
- 1 kilogram cukru
- 3/4 litru vody
Postup: Nadrcený puškvorec i s hřebíčkem nechte osm dní v uzavřené láhvi namočený v lihu. Každý den si najděte minutku a směs protřepejte, ať „nezahálí“. Výluh pak přeceďte a smíchejte ho s vychladlým sirupem z vody a cukru. Zhotovený medikament nechte týden ustát. Jakmile vás potrápí žaludeční nebo střevní potíže, dejte si panáčka. A hned bude lépe!
Likér na podporu trávení
Budete potřebovat:
- 5 gramů hřebíčku
- 5 gramů kardamomu
- 10 gramů skořice
- 35 gramů kořene anděliky (seženete v bylinkářství)
- 1,5 litru vody
Na sirup:
- 250 gramů cukru svařeného v 1/2 litru vody
- 1,5 litru čistého lihu.
Postup: Veškeré koření vložte do vody a louhujte čtyři týdny. Po uplynutí doby tekutinu sceďte a důkladně promíchejte s převařeným sirupem. Na závěr vmíchejte líh. Zbývá už jen ochutnat svoji medicínu!
Likér proti překyselení
Budete potřebovat:
- 1 díl zeměžluče
- 1 díl pelyňku
- 1 díl vachty
- 2 díly heřmánku
- 15 dílů červeného vína
- 2 díly nastrouhané pomerančové kůry
Postup: Všechny suroviny jednoduše „naházejte“ do větší láhve, dobře promíchejte a na týden odstavte. Nejlépe na slunečné místo. Poté přefiltrujte - a máte hotovo. Na zdraví! A tady to můžete vzít do slova…
Sledujte nás na sociálních sítích: