Máte košík i holínky v pohotovosti a chystáte se na první letošní sběr hub? V tom případě vám poradíme několik triků, jak naložit s úlovkem. Třeba urychlovač krájení a chutný nálev si určitě oblíbíte!
Lesy se prohýbají pod návalem houbařů a vy už se nemůžete dočkat, až se k nim přidáte? V pořádku. Procházka na čerstvém vzduchu vám přijde vhod, stejně jako tyto babské rady, které mají cenu zlata. Nevěříte?
Kyselá rada pro lepší stravitelnost
Ano, pokrmy z hub jsou u nás nadmíru oblíbené – ale pro některé „smolaře“ také hůře stravitelné. Když však houby ještě před tepelnou úpravou osolíte a zakápnete citronovou šťávou, nikdo se o své zažívání obávat nemusí. Přítel citron totiž výrazně zlepšuje stravitelnost! Teď už si u stolu pochutnají úplně všichni…
Urychlovač krájení, který si zamilujete
Také vám radost z plného košíku trochu kazí představa, že voňavé poklady budete zbytek odpoledne čistit a krájet, než je konečně naskládáte do sušičky? Proč to děláte, když nemusíte! Práci, čas i nervy vám pořádně ušetří struhadlo. Plátky budou stejně silné a pravidelné, navíc vám to půjde rychle od ruky. Co víc si přát?
Pravidla zmrazování. Jak na to?
Uskladnit houby v mrazáku a vyndat je dle potřeby je běžná praxe – která má ovšem svá pevná pravidla. K tomuto účelu je třeba vybrat jen ty nejlepší a nejkvalitnější „nálezy“, důkladně očištěné a zpracované na stejně velké kousky. Krátce je povařte, následně prudce zchlaďte v ledové vodě a uložte do mrazáku. Tak tam vaše železná zásoba vydrží v kondici až tři měsíce a bude jako čerstvá.
Parádní nálev. Tenhle je hned
Houby s octem? Spíš v octě a jsou nepopsatelné. Pokud se obáváte zdlouhavé přípravy, nemusíte ani v nejmenším. Co je třeba? 500 mililitrů vody, 250 mililitrů octa, 30 gramů soli, 40 gramů cukru, 2 bobkové listy, 5 zrnek pepře a 3 zrnka nového koření. Vodu, cukr, sůl, ocet a koření svařte, očistěné a nakrájené houby povařte 5 minut v osolené vodě, přeceďte a nechte vychladnout. Poté houby naskládejte do sklenic, zalijte vychladlým nálevem a uzavřete. Zbývá už jen sterilovat 25 minut při 85 stupních a je hotovo.
Tajemství mléka a sušených hub
Povaříte-li sušené houby před použitím chvilku v mléce, budou mnohem chutnější a stravitelnější. Ovšem namočit se dají i do bílého či červeného vína. Když po vaření změknou, víno se dá přidat do omáček a polévek, to je pozvedne na vyšší úroveň. A jako hostitelka sklidíte pořádný úspěch!
Zdroj: www.howtodoit.com, www.eatthis.com
Sledujte nás na sociálních sítích: