Prostreno.cz

Které potraviny nepatří do lednice a jak je nejlépe skladovat

Někteří výrobci na obalech potravin jasně uvádějí, zda je třeba držet danou potravinu v chladničce, nebo ne. Tím se můžeme snadno řídit. Ale co když to nikde uvedené není, jako je tomu například u zeleniny a ovoce? Čtěte a zjistěte, co ve vaší lednici jen zbytečně překáží a kazí se mnohem rychleji, než byste čekali.

Schválně kolikrát si řeknete „dám to raději do lednice, tam se tomu nemůže nic stát“, ale ve většině případů je to právě naopak a kvalitní potravinu pošlete rovnou k jejímu konci. Faktem je, že držení některých potravin v chladničce může ovlivnit jejich chuť, konzistenci, nebo dokonce urychlit proces jejich stárnutí.

Vzpomeňte si na naše babičky, kterým povětšinou nechyběla doma spíž, nebo chladný, suchý sklep. V dnešní moderní době má tuhle možnost jen málokterá hospodyňka a často milně něco uskladníme. Víte co byste nikdy neměli dát do lednice?

Zelenina ano, či ne?

U zeleniny záleží na konkrétním druhu, zde najdete pár příkladů, které do lednice rozhodně nedávejte.

Rajčata

Pokud uskladníte rajčata v chladničce, ztratí tak svoji chuť i konzistenci. Skladujte je raději někde v kuchyni, ne však v plastovém sáčku, ale v košíku nebo míse. Pokud chcete, aby rychleji dozrály, mějte je v papírové tašce.

Brambory

Držení brambor v chladničce značně ovlivní jejich chuť, neboť se v nich tímto způsobem rozpadá veškerý škrob a brambory budou brzy sladké a na povrchu popraskané. Brambory taktéž patří do papírového sáčku na chladné a tmavé místo.

Cibule a česnek

Ve spodním šuplíku chladničky jste si jistě všimli, že se hromadí vlhkost a neprospívá ani cibuli ani česneku. Cibule rychle změkne a chytí plíseň a česnek často začne brzy klíčit. Cibule a česnek patří opět do papírového sáčku, nebo do mísy na tmavé a dobře větrané místo. Pozor na vlhkost!

Dýně

Některé dýně jsou kolikrát natolik velké, že se do lednice ani nevejdou a to je dobře, protože tam ani nepatří. Všechny druhy dýně můžete skladovat na tmavém místě při pokojové teplotě.

Jak je to s ovocem?

Banány

Lednice je pro banány naprosté tabu. Zelené i dozrálé banány by se měli držet při pokojové teplotě. Pobyt v chladničce způsobí, že zelené banány nedozrají, jak by měly. Dozrálé banány držte při pokojové teplotě a zkonzumujte, než banán začne hnědnout.

Jablka

Skladování jablek v chladničce ovlivní časem nejen jejich chuť, ale i konzistenci. Pokud je tedy plánujete sníst do týdne či dvou, nechte si je raději jen na kuchyňské lince. Pokud skladujete větší množství jablek, je vhodná nízká papírová bedýnka, chladné, tmavé místo a občas jablka pěkně poctivě přeberte.

Citrusové plody

Většina citrusů, jako pomeranče a citrony vydrží při pokojové teplotě pár dní dokonce někdy i týdnů. Záleží, jak zralé ovoce kupujete. Většinou se malé plody kazí rychleji než velké, tzn. že první zkáze podléhají citrony, mandarinky, poté pomeranče, o něco déle vydrží grep a na závěr oblíbené pomelo, které vydrží opravdu i několik týdnů, během kterých příjemně dozraje.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Špenátová omeleta

30min
(34 hlasů)

Snídaně z lásky

20min
(38 hlasů)

Hruškové lívanečky

40min
(29 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba