Rýžový ocet je populární zejména v asijských zemích, ale už i u nás si získal svoji oblibu. Oproti běžnému octu má jemnou chuť, je spíše sladký než kyselý. Dodává pokrmům neotřelou chuť a hlavně bez nežádoucích kalorií. Navíc nabízí celou řadu dalších přínosů pro zdraví.
Rýžový ocet se vyrábí z fermentované rýže nebo rýžového vína, primárně je popularizovaný v asijských zemích, jako je Korea, Vietnam, Japonsko a Čína. Zatímco každá z těchto zemí má mírně odlišné verze rýžového octa, základní složky jsou stejné, přesto nabízí velkou variabilitu chutí.
Rýžový ocet je známý tím, že přináší přirozenou chuť některým potravinám a pokrmům, takže je často přidáván jako kulinářský doplněk ke konkrétním pokrmům, jako je například sushi. Chuť tohoto octa pozvedne i vaše saláty, salátové dresinky, je vhodný k ochucení zeleninových příloh dokonce i masa. Jeho využití je opravdu velmi pestré a stejně pestré jsou i jeho účinky pro zdraví (1).
Zlepšuje imunitu
Rýžový ocet je bohatý na určité aminokyseliny, které jsou rozhodující pro funkci imunitního systému. Používáním tohoto druhu octa, spíše než jiných běžných forem, můžete posílit imunitní systém a snížit aktivitu volných radikálů, která přispívají ke vzniku celé řadě onemocnění (1).
Podporuje trávení
Některé z účinných látek, jako je kyselina octová, přítomná v rýžovém octě, přispívají ke zklidnění zánětu ve střevě a současně podporují normální peristaltický pohyb střev. Rýžový ocet je také běžně spojován s detoxikačními kúrami (1).
Detoxikuje játra
Již po staletí je rýžový ocet v Japonsku považován za elixír pro zdraví jater. Zvyšuje detoxikační účinky tohoto orgánu a zajišťuje, aby fungoval správně (1).
Prevence kardiovaskulárních chorob
Výzkumy prokázaly, že rýžový ocet může zpomalit ukládání cholesterolu do tepen a cév. Díky tomu hraje klíčovou roli v prevenci vzniku kardiovaskulárních chorob, jako je například infarkt a mrtvice. Zařazením rýžového octa do své stravy, vám pomůže dostat cholesterol pod kontrolu (1).
Přírodní energy drink
V rýžovém octu se nacházejí klíčové aminokyseliny a další účinné látky, které pomáhají našemu tělu bojovat proti únavě a podpořit metabolické funkce podle konkrétní potřeby. Přidáním rýžového octa například do salátového dresinku vám může dodat dostatek potřebné energie na celé odpoledne (1).
Péče o kůži
Rýžová ocet lze aplikovat přímo na pokožky, zvláště když se smíchá s esenciálním olejem z čajovníku. Tato směs zabraňuje určitým infekcím, zároveň zklidňuje záněty a zlepšuje přirozený tón pokožky (1).
Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/
Sledujte nás na sociálních sítích: