Kuřecí maso zajišťuje potřebnou dávku bílkovin, nezbytných vitaminů a minerálů. Je hojně konzumováno sportovci i lidmi v redukční dietě. Co o něm možná nevíte? Takhle působí na lidské zdraví.
Kuře je na světě nejběžnější druh drůbeže, které je coby potravina konzumováno po tisíce let. Existuje mnoho druhů, včetně organického a konvenčního kuřecího masa, přičemž rozdíl je především v chovu. Ne všechna kuřata se totiž volně pohybují na pastvinách a jsou držena v hygienických a zdravých podmínkách. V této souvislosti je nutné podotknout, že organické kuře je ze všech nejdražší, neboť je chováno volně a bez přísunu jakýchkoli léků, které narušují jeho cyklus hormonů.
Výživová hodnota kuře
Kuřecí maso obsahuje protein, tuk, cholesterol, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík a zinek. Pokud jde o vitaminy, jedná se o vitamin C, thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, kyselinu listovou, vitaminy B12, A, E, D a vitamin K.
Vysoký obsah bílkovin
100 gramů kuřecích prsou denně? Skvělá volba, a to hlavně pro obsah bílkovin. Protein hraje důležitou roli v naší stravě. Obecně se doporučuje každý den konzumovat jeden gram bílkovin na jeden kilogram tělesné hmotnosti. K tomu napomáhá právě přísun kuřecího masa.
Zásobárna vitaminů a minerálů
Kuřecí maso není jen dobrý zdroj bílkovin, ale také zásobárna vitaminů a minerálů. Například vitaminy skupiny B jsou užitečné při prevenci katarakty (šedého zákalu) a kožních onemocnění. Dále napomáhají při posilování imunity, regulaci trávení a nervového systému. Osvědčují se také při krocení migrén, srdečních chorob, vysokého cholesterolu a cukrovky.
Vitamin D v kuřatech má na starost vstřebávání vápníku a posilování kostí. Áčko zase posiluje zrak, a přítomnost minerálů, jako je třeba železo, se podílí na tvorbě hemoglobinu.
Skvělá volba při snižování tělesné hmotnosti
Vysoká úroveň bílkovin se pojí s účinným snižováním hmotnosti, což znamená, že kuře na jídelníček „dietářů“ prostě patří. Studie prokázaly, že osoby, které pravidelně konzumují kuřecí prsa, snadněji kontrolují svoji tělesnou hmotnost a nemají problém s jejím udržováním. To lze připsat právě vysokému obsahu bílkovin a nízkému počtu kalorií.
Kontrola krevního tlaku
Zjistilo se, že konzumace kuřat je užitečná i při kontrole krevního tlaku. Na to se přišlo díky pozorování lidí s hypertenzí. Nutno však podotknout, že kuře není všemohoucí. Kromě něj je třeba dbát na přísun nízkotučných dietních produktů, zeleniny a ovoce.
Snížený cholesterol
Množství nasycených tuků a cholesterolu, které se nachází v červeném mase, je mnohem vyšší než hladiny zjištěné u kuřete, ryb a zeleniny.
Léčba běžného nachlazení
Příjem teplé kuřecí polévky poskytuje úlevu od běžného nachlazení, včetně příznaků, jako je ucpaný nos a bolest v krku. Co si přát víc?
Sledujte nás na sociálních sítích: