Červené zelí je výživná a chutná zelenina, která se z mnoha důvodů stala velmi populární po celém světě. Jelikož je zelí bohaté na vitamin C, nemělo by na podzim a v zimě chybět v žádném jídelníčku. Jak pomůže s imunitou a stárnutím?
Červené zelí se nejčastěji používá v salátech, ale může být také vařeno a podáváno jako příloha k některým pokrmům z masa. Jedním z hlavních důvodů, proč se těší popularitě, je jeho bohatství fytochemikálií, antioxidantů, vitaminů a minerálů. Tyto základní složky zahrnují thiamin, riboflavin, folát, vápník, mangan, hořčík, železo a draslík, stejně jako vitaminy C, A, E, K, vlákninu a vitaminy skupiny B. Jak moc z toho lidský organismus těží?
Snížení tělesné hmotnosti
Červené zelí má velmi nízký obsah kalorií, za doprovodu slušného množství důležitých vitaminů a minerálů. Brzy zasytí, což odvrací riziko přejídání. Je tedy považováno za skvělý doplněk každodenní stravy, pokud se snažíte zhubnout, udržovat dietní režim nebo jednoduše zlepšit příjem kalorií.
Působení proti stárnutí
Živiny v červeném zelí jsou ideální pro udržování mladistvého vzhledu. Antioxidanty chrání před vlivem volných radikálů z hlediska kritických onemocnění. Pomáhají také snížit příznaky stárnutí, udržují pokožku svěží, pevnou a pružnou, zlepšují vzhled vrásek a stařeckých skvrn. Navíc vysoká hladina vitaminu A v červeném zelí je velmi přínosná pro zdraví kůže, růstu kožních buněk, ochranu před poškozením sluncem a v neposlední řadě pro elasticitu pokožky.
Oční péče
Vysoká hladina vitaminu A je dobrá nejen pro pokožku, ale i oči. „Áčko“ udržuje zrak v kondici, zabraňuje degeneraci makuly a tvorbě katarakty (šedého zákalu). Může být také přeměněno na beta-karoten, který je velmi důležitý pro udržení očního zdraví ve stáří.
Léčba vředů
Červené zelí obsahuje velké množství specifické aminokyseliny nazývané glutamin. Tato látka je velmi dobrá pro snížení zánětu a bolesti související s vředy v gastrointestinálním systému. Červená zelná šťáva je obecně nejlepší léčbou tohoto stavu a je již dlouho používána jako domácí lék.
Zesílení imunitního systému
Kyselina askorbová nebo také kyselina L-askorbová, označovaná jako vitamin C, je důležitým antioxidantem a masivním prvkem našeho imunitního systému. Stimuluje aktivitu bílých krvinek, které tvoří první linie obrany organismu. Kromě toho je „céčko“ důležité při tvorbě kolagenu, jež udržuje naše tělo a buňky napojené a pevné.
Navýšení kostní minerální hustoty
Vysoká koncentrace některých základních minerálů činí z červeného zelí jednu z nejlepších zelenin, která se má jíst, aby byl zajištěn zdravý růst a vývoj kostí. Je bohaté na vápník, hořčík, mangan a další důležité minerály, které přispívají k růstu kostí a minerální hustotě, která chrání proti osteoporóze, artritidě a jiným druhům zánětu. Taky si ho v listopadu dopřejete?
Sledujte nás na sociálních sítích: