Mnoho lidí se zajímá o nejlepší náhražku mléka, a to jak pro účely vaření, tak převážně ze zdravotních důvodů. Naštěstí existuje spousta vynikajících variant. Kterou si pro sebe vyberete právě vy?
Vegani, lidé citliví na laktózu nebo jen příznivci zdravějšího a ekologičtějšího zdravotního stylu kravské či jiné mléko odmítají. Patříte k nim? Pak máte na výběr hned z několik možností (1).
Kokosové mléko
Lidem, kteří nechtějí pít mléko pocházející od zvířat, je velmi sympatické mléko kokosové. Navzdory jeho příznivým účinkům na lidský organismus se však sluší říct, že právě tento druh nápoje má extrémně vysoký obsah cukru, proto by se neměl konzumovat ve velkém množství. Taky pozor při vaření. Pokud v receptu použijete kokosové mléko jako náhradu běžného mléka, změní se celkové složení živin v jídle a v neposlední řadě i jeho chuť.
Mandlové mléko
Neslazené odrůdy mandlového mléka jsou poměrně podobné běžnému mléku, ale mají vyšší koncentraci prospěšných tuků, což může být dobré pro celkové zdraví. Tedy v případě, že „tekutou mandli“ konzumujete s mírou.
Rýžové mléko
Dalším populárním mlékem na bázi rostlin je mléko z rýže, které není zdrojem laktózy a ani žádných jiných alergenů. Navíc bývá obohaceno o vitaminy a živiny. Další dobrou zprávou je, že výroba domácího rýžového mléka není nijak náročná a ušetří poměrně dost peněz.
Bílý jogurt
Pokud používáte jogurt coby zástupce mléka, ujistěte se, že jste ho naředili trochou vody tak, aby se konzistence mléku podobala. Nemáte-li jogurt, v závislosti na receptu může být vhodná i zakysaná smetana, a to zejména ve smetanových pokrmech, polévkách a těstovinách. Chuť zakysané smetany je však poměrně silná, tak pozor na dávkování.
Konopné mléko
I konopné mléko je dost výrazné, tedy aspoň v porovnání s neutrální nebo nevýraznou chutí normálního mléka. Neobsahuje však laktózu a je oblíbené hlavně u těch, kdo jedí organicky. Konopné mléko by se mělo používat v poněkud menším množství.
Voda
Klasickou náhradou mléka je také voda. K té je vhodné se uchýlit pouze tehdy, pokud nejsou k dispozici žádné jiné náhražky.
Zdroje: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5069255/
Sledujte nás na sociálních sítích: