Stále více z nás se vyhýbá lepku. Každý pro to má své důvody, ale naštěstí se stále zvyšuje dostupnost bezlepkových produktů a potravin. Jedním z nich je i banánová mouka, která je k dostání vobchodech zdravé výživy. Čím je tak jedinečná a jak ji můžete doma využít?
Poptávka a dostupnost bezlepkových mouk a výrobků se v posledních letech zvýšila. Poměrně méně známá bezlepková mouka je banánová mouka. Je to mouka vyrobená z banánů a může to znít bizarně, ale v některých částech Afriky a Jamajky se používá jako levnější alternativa pšeničné mouky již po celou řadu let. Její popularita přišla až ve spojení se zdravými životními trendy a s poptávkou po bezlepkových produktech. Banánová mouka nabízí nejen jedinečnou chuť, ale také celou řadu zdravých účinků.
Banánová mouka je vyrobena ze zelených banánů – plantejnů a má jemnou chuť syrových banánů. Při vaření se tato chuť ztrácí, a proto může být použita jako zdravější alternativa k bílé pšeničné mouce. Pro zajímavost na výrobu 1 kg banánové mouky je zapotřebí přibližně 8–10 kg banánů.
Výhody banánové mouky
Kromě toho, že banánová mouka je skvělou alternativou pro ty, kteří trpí celiakií, může také nabídnout určité výhody i těm, kteří nejsou citliví na lepek.
Bohatá na vlákninu
Je známo, že zelené banány jsou bohaté na prebiotickou vlákninu, což je důležité pro podporu zdravých střev, stejně jako pro snižování břišního tuku. Prebiotická vláknina tak celkově přispívá lepšímu trávení.
Plná draslíku
Tato živina je pro naše tělo velmi důležitá, zlepšuje metabolismus a zvyšuje svalovou sílu. Zároveň je klíčová pro zdravé srdce a kromě toho pomáhá v boji se stresem.
Obsahuje rezistentní škrob
Banánová mouka je mimořádně bohatá na rezistentní neboli nestravitelný škrob, proto může diabetikům pomoci udržet správnou hladinu cukru v krvi. Rezistentní škroby jsou prospěšné také při různých dietách, chovají se při trávení podobně jako nerozpustná vláknina – prodlužují nám pocit sytosti a snižují glykemický index.
Vzhledem k tomu, že banánová mouka je tak bohatá na škrob, můžete použít mnohem menší objem mouky ve srovnání s jinými moukami. Ze stejného důvodu má banánová mouka skvělé vlastnosti pro vaření a pečení.
Sledujte nás na sociálních sítích: