Bramborový salát, řízky, ryba, polévka a cukroví. To jsou jídla, která každoročně v období Vánoc nechybějí snad v žádné rodině. Jenže je také často připravujeme ve větším množství, než by bylo skutečně potřeba. Jak dlouho zbylé potraviny uchovávat a jak je správně skladovat?
Bramborový salát
Nejčastěji a bohužel i nejdéle skladovanou potravinou je bezesporu bramborový salát. Jenže ten by měl být mezi tím prvním, co po Štědrém dnu vyhodíte. Bramborový salát s majonézou je bezpečné konzumovat skutečně jen do druhého dne, poté už riskujete nepříjemné žaludeční a střevní potíže. Odlehčená verze s jogurtem však vydrží o pár dní déle.
Smažené řízky a kapr
Tepelně zpracované maso vydrží v lednici dva dny. Syrové však dlouho neskladujte, a pokud pro něj momentálně nemáte využití, raději ho zamrazte. S rybou ale buďte opatrnější a nekonzumujte ji déle než do druhého dne od osmažení. Obojí skladujte v miskách s těsnými víčky, aby se ke strouhance nedostala vlhkost.
Polévka
Polévka je v ohledu trvanlivosti, tedy hned po cukroví, největším
„držákem“. V chladném a temném prostředí vám vydrží tři až čtyři dny. Pokud jste to přehnali s připravovaným množstvím, raději ji zamrazte. V mrazáku ji však neskladujte déle než dva měsíce.
Cukroví
Ve spoustě rodin zbyde po Vánocích kupa cukroví, o kterou už nikdo nejeví zájem. Cukroví můžete upotřebit do koláče či závinu nebo ho zmrazit celé, tak jak je. Naskládejte jej do vrstev proložených ubrouskem, do vzduchotěsné krabičky a vložte do mrazáku. Takto skladované cukroví vám vydrží až půl roku. Pozor však na druhy s krémy, ty mají po rozmrazení tendenci se roztékat.
Vánoční kuba
Tento oblíbený vánoční pokrm z krup a hub většinou děláme v pekáči, který svým objemem často předčí počet strávníků. Vzhledem k tomu, že tento pokrm obsahuje houby, rozhodně nemůžeme doporučit jeho opakované ohřívání nebo delší skladování. Co nesníte, toho se raději zbavte.
Sledujte nás na sociálních sítích: