Tyto polévky jsou nejen velmi dobré, ale navíc je připravíte dřív, než byste řekli švec.
Za chladných podzimních a zimních dní není nic lepšího, než teplá, chutná polévka. A bude chutnat o to lépe, když kvůli jejich přípravě strávíme v kuchyni jen krátký čas. Jako u těch následujících.
Mrkvovo-bramborová polévka
- 500 g brambor
- 5 mrkví
- 1 cibule
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- sůl, pepř
Brambory, mrkev a cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozpalte olej a osmahněte cibuli. Přidejte zbytek zeleniny a 2 až 3 minuty všechno poduste. Přilijte do hrnce vývar a nechte asi 25 minut vařit. Jakmile brambory a mrkev změknou, rozmixujte dohladka. Polévku dochuťte solí a pepřem a servírujte.
Dýňová polévka
-
1 dýně Hokkaido
- 1 cibule
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 2–3 stonky petrželky a pažitky
- trochu másla
- hnědý cukr
- sůl
V hrnci zahřejte zeleninový vývar a přidejte k němu najemno nakrájenou cibuli. Dýni umyjte, osušte a spolu s kůrou nastrouhejte. Potom dobře osolte a posypejte špetkou hnědého cukru, vše řádně ručně spojte. Stroužky česneku rozdrťte nožem na prkénku a přidejte do hrnce. Chilli papričku naškrábejte a vmíchejte do vývaru. Nechte krátce povařit, zamíchejte a po částech přidávejte nastrouhanou dýni. Pažitku a petrželku si nasekejte na dozdobení. Do polévky přidejte trochu másla a vyjměte stroužky česneku a chilli. Polévku znovu zamíchejte a nechte krátce povařit. Potom snižte teplotu a rozmixujte na krémovou konzistenci. Podávejte teplé s čerstvě nakrájenými bylinkami.
Krémová hrášková polévka s kokosem
- 500 g mraženého hrášku
- 200 ml kokosového mléka
- 1 litr zeleninového vývaru
- 300 g salátu
- citronová šťáva
- sůl, pepř
Zahřejte zeleninový vývar a přidejte hrášek. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 5 minut. Mezitím si očistěte salát a nakrájejte na asi 1–2 cm široké pásky. Asi v polovině vaření hrášku přidejte salát. Potom sejměte z ohně, přidejte kokosové mléko a všechno rozmixujte dohladka. Nakonec polévku dochuťte troškou citronové šťávy, solí a pepřem a můžete podávat.
Sledujte nás na sociálních sítích: