Prostreno.cz

Recepty na chutné podzimní polévky

Tyto polévky jsou nejen velmi dobré, ale navíc je připravíte dřív, než byste řekli švec.

Za chladných podzimních a zimních dní není nic lepšího, než teplá, chutná polévka. A bude chutnat o to lépe, když kvůli jejich přípravě strávíme v kuchyni jen krátký čas. Jako u těch následujících.

Mrkvovo-bramborová polévka

  • 500 g brambor
  • 5 mrkví
  • 1 cibule
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl, pepř

Brambory, mrkev a cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozpalte olej a osmahněte cibuli. Přidejte zbytek zeleniny a 2 až 3 minuty všechno poduste. Přilijte do hrnce vývar a nechte asi 25 minut vařit. Jakmile brambory a mrkev změknou, rozmixujte dohladka. Polévku dochuťte solí a pepřem a servírujte.

Dýňová polévka

  • 1 dýně Hokkaido
  • 1 cibule
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 2–3 stonky petrželky a pažitky
  • trochu másla
  • hnědý cukr
  • sůl

V hrnci zahřejte zeleninový vývar a přidejte k němu najemno nakrájenou cibuli. Dýni umyjte, osušte a spolu s kůrou nastrouhejte. Potom dobře osolte a posypejte špetkou hnědého cukru, vše řádně ručně spojte. Stroužky česneku rozdrťte nožem na prkénku a přidejte do hrnce. Chilli papričku naškrábejte a vmíchejte do vývaru. Nechte krátce povařit, zamíchejte a po částech přidávejte nastrouhanou dýni. Pažitku a petrželku si nasekejte na dozdobení. Do polévky přidejte trochu másla a vyjměte stroužky česneku a chilli. Polévku znovu zamíchejte a nechte krátce povařit. Potom snižte teplotu a rozmixujte na krémovou konzistenci. Podávejte teplé s čerstvě nakrájenými bylinkami.

Krémová hrášková polévka s kokosem

  • 500 g mraženého hrášku
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 300 g salátu
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Zahřejte zeleninový vývar a přidejte hrášek. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 5 minut. Mezitím si očistěte salát a nakrájejte na asi 1–2 cm široké pásky. Asi v polovině vaření hrášku přidejte salát. Potom sejměte z ohně, přidejte kokosové mléko a všechno rozmixujte dohladka. Nakonec polévku dochuťte troškou citronové šťávy, solí a pepřem a můžete podávat.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Valentýnské tousty

15min
(20 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)

Velké jablkové palačinky

45min
(20 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba