O pohance jste již určitě něco slyšeli, ale víte, že právě teď dozrává a kam až sahá její historie? Pohanka se po sklizni následně čistí, dosouší a mele. Výsledkem je pak skvělá mouka nebo pohankové vločky. S nadcházejícími chladnějšími a podzimními dny jsou pokrmy z pohanky přímo ideální nejen pro svůj zahřívací charakter.
Trocha historie
Archeologické nálezy dokládají, že tato obilovina byla známa už před 2500 lety a jejím původním domovem byl zřejmě Himálaj. U nás se začala pěstovat ve 12. století, v 16. století pak dosáhla velké obliby. Název pohanka pravděpodobně vznikl díky „pohanským“ Tatarům, kteří si ji do Evropy přivezli v rámci svých výbojů.
Pohanka byla dlouho vnímána jako pokrm chudých, zřejmě i proto, že vydrží i drsnější klimatické podmínky. Dnes ji díky jejím značnému přínosu pro naše zdraví nacházíme na talířích stále častěji.
Zdravotní účinky pohanky
Pohanka patří k cenným zdrojům vlákniny, je přirozeně bezlepková a 100% bezpečná pro celiaky. Ukrývá v sobě nejen spoustu cenných minerálů a vitaminů – např. draslík, fosfor, vápník, železo, měď mangan, zinek, vitaminy skupiny B, cholin, rutin a tokoferol (E), ale také nenasycené mastné kyseliny a vysoký obsah rutinu. Ten má velmi prospěšné účinky na cévy, kterým vrací pružnost. Pravidelná konzumace pohanky se hojně doporučuje starším lidem, při potížích s hemoroidy nebo při praskání očních cévek.
Spolu s vitaminem E pomáhá rutin léčit chorobné cévní změny, s vitaminem C zase snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Z tohoto důvodu je vhodné podávat k pohance také syrovou zeleninu nebo kysané zelí.
Pohanka obsahuje velké množství zinku, který posiluje obranyschopnost sliznic, což oceníme zejména v této době. Kromě toho zinek snižuje tlak, hladinu cholesterolu, uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy či zmírňuje problémy křečových žil. Cholin zase regeneruje jaterní buňky po poškození nemocí či alkoholem a pomáhá odbourávat nahromaděný tuk v játrech.
Není pohanka jako pohanka
Pevných slupek se pohanka zbavuje dvěma způsoby. „
U nás používáme šetrnější mechanický způsob, díky němuž v pohance zůstávají cenné látky i příjemná chuť. V tom se naše pohanka liší od té, která byla zpracovávána při vysoké teplotě. Kvůli tomu mnoho lidí na pohanku zbytečně zanevřelo. Proto je důležité bedlivě sledovat, odkud balíček pochází,“ vysvětluje Bára Hernychová, expertka na přirozenou stravu ze společnosti PROBIO.
Houbová pohanka s rukolou
Letošní babí léto přálo houbám víc než jindy, a tak spousta z nás přemýšlí, jak by své nasušené či zamražené úlovky využila v oblíbených receptech. Vyzkoušejte třeba naši výtečnou a zdravou houbovou pohanku s rukolou!
Náročnost receptu: snadný
Čas přípravy: cca 50 minut
Typ receptu: veganský, vegetariánský, bezlepkový, bezlaktózový
Suroviny na 4 porce:
- 1 menší cibule
- 100 g čerstvých hub
- 200 g pohankových krup
- 400 ml zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- sůl
- rukola
- 1 lžička citronové nebo limetkové šťávy
- černý pepř mletý
- olivový olej
Postup:
Pohankové kroupy vypereme ve studené vodě a necháme okapat. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Očištěné houby nakrájíme na plátky. Rukolu omyjeme a necháme osušit.
Na horkém oleji nejprve nakrájené houby restujeme asi 2 minuty. K houbám přidáme cibulku s česnekem a na mírné teplotě za stálého míchání je necháme zpěnit. Podlijeme trochu vodou a dusíme do změknutí. Mezitím připravíme pohanku. Nejprve propláchneme a pak krátce orestujeme a přilijeme asi 300 ml silného zeleninového vývaru a limetkovou šťávu. Asi 3 minuty povaříme a pak necháme 25–30 minut bobtnat. Pak smícháme houbovou směs s pohankou a dochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme rukolu, která pokrmu dodá svoji charakteristickou chuť, a ihned servírujeme.
Kroupovou pohanku můžeme podávat jako samostatný teplý pokrm se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k masu.
Sledujte nás na sociálních sítích: