Výborné domácí krekry si zvládne udělat doma i naprostý začátečník v kuchyni. Na zobání během dne, pro návštěvu nebo i jako jedlý dárek. A podle toho, co máte zrovna po ruce, můžete měnit i jejich příchutě – od rozmarýnu až po mák.
Také raději regály s čokoládou, chipsy a dalšími chuťovkami obcházíte obloukem? Možná se bojíte toho, co by mohly obsahovat. Anebo toho, že obsahují cukr. A ten obsahují v nějaké formě téměř vždy.
Ale občas si říkáte, že by se něco malého hodilo. Něco, u čeho víte, z čeho je to vyrobené. A tak je nejjednodušší si něco dobrého připravit sám.
Domácí špaldové krekry
Suroviny na 30 kousků
2 lžíce špaldové krupice
30 ml oleje
200 g špaldové mouky
½ lžičky soli
na špičku nože prášku do pečiva
mouku na podsypání
na posyp hrubozrnnou sůl, rozmarýn, mák, chilli
Postup
1 Kaši zalijte 3 lžícemi vařící vody a nechte několik minut natáhnout. Potom přimíchejte olej.
2 V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl se směsí kaše a oleje a přidejte 3 až 4 lžíce studené vody. Pečlivě promíchejte a zpracujte v hladké, vláčné těsto. Přikryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočívat. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů (horkovzdušnou na 160 stupňů).
3 Odtrhněte kousek těsta, vyválejte na co nejtenčí plát a rozkrojte na malé kousky. Položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete studenou vodou a posypejte podle libosti. Pečte 8 až 10 minut, dokud lehce nezhnědnou.
Tip
Do těsta také můžete vmíchat například dýňová, slunečnicová semínka, chilli vločky nebo rozemletou papriku. Zde se fantazii meze rozhodně nekladou.
Dobrou chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: