Ať už je venku zima, nebo horko, ledovou kávu si můžete vychutnat kdykoli. A granita vyrobená z ledové kávy je vynikající alternativou.
Milujete kávu? Ale někdy máte jednoduše chuť na malou obměnu ke každodenní „klasice“. Pak je právě pro vás recept na granitu z ledové kávy. Granita je druh zmrzliny, která původně pochází ze Sicílie, ale hravě si ji dokážete připravit i doma. Navíc si touto ledovou kávou ve formě dezertu ušetříte několik kalorií navíc. A s troškou koňaku chutná báječně. Gurmánský zážitek vám zaručujeme!
Granita z ledové kávy s koňakem
Suroviny
800 ml espressa nebo silné kávy
80 g cukru
3 lžíce koňaku
Postup
1 Kávu uvařte, vmíchejte cukr a nechte vychladnout.
2 Po vychladnutí přimíchejte koňak a nechte vychladit v lednici nebo lehce zamrazit v mrazáku.
3 Pokud máte doma zmrzlinovač, nechte kávovou směs zmrznout v přístroji. V opačném případě naplňte směsí mělkou nádobu vhodnou k uchovávání v mrazáku. Dejte do mrazáku a každých 30 minut promíchejte. Celkem to trvá asi tři hodiny, než z kávy vznikne kávový sorbet.
4 Kávovou zmrzlinu teď můžete rozbít buď ručně, nebo lehce rozmixovat v mixéru.
5 Kávovou granitou naplňte sklenice nebo misky a užívejte si její lahodnou chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: