Patří k nejzdravějším druhům zimní zeleniny a je super potravinou z domácích luhů a hájů. Najdete v ní velkou zásobu vitaminů a minerálních látek a báječně chutná – především v zimních chladných dnech. Seznamte se s červenou řepou.
Červená řepa se sklízí čerstvá od září do března a je doslova nabitá energií. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálních látek, a přitom má jen málo kalorií. Vitamin C, karoten, železo a zinek – zkrátka všechno, co naše tělo v zimě potřebuje. A to už při malém množství. Jako je třeba miska polévky. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept na chutnou polévku z červené řepy!
Polévka z červené řepy
Suroviny pro 4 osoby
2 stonky řapíkatého celeru
1 cibule
2 stroužky česneku
olivový olej
500 g vařené červené řepy nakrájené na kostky
1 l zeleninového vývaru
1 lžíce dijonské hořčice
10 g čerstvého estragonu
sůl a pepř
200 g kadeřavé kapusty
100 g creme fraiche nebo alespoň 30% smetany
5 g kerblíku
Postup
1 Řapíkatý celer, cibuli a česnek nakrájejte na malé kousky.
2 Olivový olej rozehřejte v pánvi a zeleninu v něm 5 minut osmahněte.
3 Přidejte na kostičky nakrájenou červenou řepu, zeleninový vývar, hořčici a estragon a povařte dalších 10 minut.
4 Vše dejte do hrnce a tyčovým mixérem rozmixujte do krémové konzistence. Nakonec dochuťte solí a pepřem. Hrnec udržujte teplý, ale už nevařte.
5 Znovu rozehřejte v pánvičce olivový olej a přidejte do něj kapustu. Při velké teplotě osmahněte. Potom osolte a opepřete.
6 Pokud je to nutné, polévku znovu ohřejte, jinak nalijte do misek nebo hlubokých talířů a ozdobte trochou smetany, osmahnutou kapustou a trochou čerstvého kerblíku.
A můžete servírovat!
Sledujte nás na sociálních sítích: