Palačinky s marmeládou, případně s banány a šlehačkou či čokoládou, to už všichni známe. Ne snad, že by jejich slané verze nebyly dostatečně populární, přesto si vám dovolujeme nabídnout recepty na ty, o kterých si myslíme, že vážně stojí za vyzkoušení. Ochutnáte?
Pohankové palačinky se špenátem a ricottou
Suroviny na palačinky
60 g celozrnné pohankové mouky
150–170 ml vody
špetka soli
olej na smažení
Suroviny na náplň
1 šalotku
1/2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
60 g listového špenátu
100 g ricotty, sůl
čerstvě mletý pepř
Postup
1 Ze surovin na palačinky smíchejte tekutější těsto.
2 Rozehřejte pánev, lehce potřete olejem. Na pánev nalijte zhruba polovinu těsta a rozlijte ji po ploše pánve. Opékejte dozlatova z obou stran.
3 Šalotku nakrájejte nadrobno a v pánvi na troše oleje ji orestujte.
4 Přidejte špenát, prolisovaný česnek, osolte, opepřete a nechte špenát zavadnout.
5 Poté pánev odstavte a přimíchejte ricottu.
6 Směsí potřete připravené palačinky, srolujte a podávejte.
Palačinky s avokádem a vejci
Suroviny na palačinky
450 ml mléka
200 g pohankové mouky
2 vejce
Suroviny na náplň
3 avokáda
1 šalotku
2 lžíce čerstvého nasekaného koriandru
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíci oleje, sůl, pepř
Postup
1 Ze surovin na palačinky smíchejte těsto a nechte jej chvíli odstát.
2 Mezitím si oloupejte avokáda, zbavte je pecek a v misce rozmačkejte vidličkou.
3 Přidejte nasekaný koriandr, citronovou šťávu, olej, osolte a opepřete dle chuti.
4 Z těsta na troše oleje opečte palačinky a ještě horké je potřete připravenou směsí.
5 Přeložte je napůl a navrch položte sázené vejce.
Dobrou chuť!
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: