Prostreno.cz

Smysluplné využití starého chleba

Čerstvý voňavý chléb je neodolatelně dobrý. Ale už za pár dní se ta božská vůně vytratí a jakmile už je spíš gumový, nebo dokonce úplně tvrdý, končí v koši. Ale jak už říkávaly naše babičky – chléb je boží dílo, a to se nevyhazuje. A není to ani nutné, protože existuje spoustu jednoduchých triků, jak starý chléb ještě využít nebo z něj zase udělat čerstvý.

Zpracováním starého chleba na chutné pokrmy snížíte plýtvání potravinami, a ještě ušetříte peníze. Jak si užít chléb a pečivo co nejdéle?

Základem je správné uchovávání

Abyste si na čerstvém chlebu pochutnali co nejdéle, je nejvhodnější ho skladovat v chlebovníku nebo římském hrnci. Oba se postarají o správnou regulaci vlhkosti, ale i vzduchu, takže chléb stárne pomaleji. Stejnou službu vám poskytne i obyčejná utěrka na nádobí. Než abyste nechali chléb v papírovém sáčku, ve kterém jste si ho přinesli, zabalte ho raději do utěrky.

A co když chléb stejně ztvrdne?

Sladký třešňový nákyp

Kromě zbytků chleba a pečiva můžete použít i (zbytky) ovoce. A díky ušlehaným bílkům bude nákyp krásně nadýchaný.

Suroviny na každých 200 g starého chleba 

750 g čerstvých třešní nebo 350 g odkapaných kompotovaných

4 vejce

250 ml mléka

100 g másla

100 g cukru

špetka soli

Postup

1 Třešně vypeckujeme. Tukem vymažeme zapékací formu a poprášíme strouhankou. Chléb nakrájíme na kostky, dáme do misky a zalijeme mlékem.

2 Mezitím si oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli do sněhu. Cukr a máslo ušleháme do pěny, potom přidáme žloutky.

3 Znovu lehce zašleháme, dokud nevznikne směs. Po asi 10 minutách můžete z chleba namočeného v mléce udělat těsto, trocha tvrdého nezvlhlého chleba není vůbec na škodu.

4 Chlebové těsto vmíchejte do vaječné směsi a potom přidejte opatrně sníh z bílků.

5 Do formy dávejte střídavě vrstvu chlebového těsta a tu posypte třešněmi. Poslední by měla být vrstva ovoce.

6 Pečeme v předehřáté troubě při 170 stupních asi 45 minut. Potom přidejte na nákyp trochu másla a cukr a ještě 10 minut zapečte.

Chlebová polévka

Tradičně to bylo jídlo chudých, protože se v ní spotřebovalo jídlo, které by se jinak zkazilo. Je to tedy skvělá varianta nejen pro světlý, ale i pro tmavý chléb, nebo třeba i pro další zbytky jídla. Je to velmi sytá polévka, do které se nejlépe hodí tak tvrdý chléb, který byste jinak museli krájet motorovou pilou…Přesto i ten je lepší pokrájet na menší kousky.

Suroviny na dvě porce

200 g starého chleba

1 velkou cibuli

300 g zeleninové směsi (mrkev, kedlubny, fazolové lusky, pórek, celer)

1 l zeleninového vývaru

2 lžíce čerstvé nebo 1 lžíce sušené petrželky

1 stroužek česneku

3–4 lžíce oleje

sůl, pepř, sladkou papriku

Postup

1 Chléb namočíme v zeleninovém vývaru. Podle druhu to může trvat zhruba 30 až 60 minut, než změkne.

2 Potom ho ve vývaru rozmixujeme. Oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme na malé kostičky.

3 Rozehřejeme olej v hrnci a cibuli s česnekem lehce osmahneme.

4 Zalijeme asi ¾ litrem vody. Přidáme zeleninu s kořením kromě soli a necháme několik minut povařit. Jakmile je zelenina uvařená „na skus“, přidáme rozmixovanou chlebovou směs a dobře promícháme. Podle potřeby přidáme vodu.

5 Nakonec osolíme, a ještě necháme na nízkém stupni asi 15 minut provařit. Pokud máte polévku raději krémovější, můžete nakonec rozmixovat.

6 Servírovat můžeme s troškou zakysané smetany nebo jogurtu.

Chlebové chipsy

Pokud vám chléb ještě neztvrdl úplně a dá se nakrájet na tenké plátky, můžete je potřít marinádou dle chuti a upéct v troubě výtečný chlebový snack k pivu nebo vínu.

Suroviny

Asi 10 tenkých plátků chleba

3–4 lžíce rostlinného oleje

2–5 lžiček koření nebo bylinek, eventuelně česnek nebo rozmarýn

1–2 lžičky octa nebo šťávu z půlky citronu

½ lžičky soli

Postup

1 Smíchejte koření a bylinky se zbytkem ingrediencí a vzniklou marinádou potřete plátky chleba z obou stran.

2 Položte na plech vyložený pečícím papírem, tak aby se plátky nedotýkaly.

3 Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 10 až 15 minut do křupava. Během toho chléb otočte na druhou stranu.

4 Hotové jsou chipsy tehdy, jakmile má chléb křupavé okraje. Aby vydržely chipsy dlouho, je důležité, aby byly plátky celé vysušené a daly se rozlomit.

Dobrou chuť!






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba