Čtete správně! Že jste se dosud při dietě těstovinám vyhýbali? Chyba! Těstoviny vám pomohou k pocitu štěstí. Jejich podíl komplexních sacharidů vás zasytí a zlepší náladu.
Těstoviny toho umí hodně, ale rozhodně se po nich netloustne. Především ty pravé italské z čisté tvrdé pšenice jsou z velké části plné komplexních sacharidů, které jsou velmi zdravé a zasytí na velmi dlouho, protože je tělo rozkládá jen velmi pomalu. Bohatě obsažené vitamíny, minerály a vláknina zajistily u odborníků na výživu velmi dobrou pověst. Sportovci je dokonce využívají jako výživu na podporu stavby svalového hmoty a zlepšení koncentrace.
Netučné recepty plné chuti – klasická italská kuchyně kombinuje těstoviny se zeleninou nebo masem.
Farfalle s cuketou a mátou
Suroviny
Pro 4 osoby:
400 g těstovin typu farfalle
sůl
700 g cukety
10 lžic octa z bílého vína
3 stroužky česneku
5 lžic mátových lístků
pepř
3 lžíce sýru pecorino (strouhaný)
Postup
1 Předehřejte si troubu na 250 stupňů. Těstoviny uvařte podle návodu.
2 Očistěte cuketu, omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte se 2 lžícemi olivového oleje a naskládejte vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem.
3 Pečte v troubě asi 10 až 12 minut, dokud nezezlátnou.
4 Zbytek oleje smíchejte s octem. Česnek oloupejte a rozmačkejte do oleje. Přimíchejte ještě mátu a ochuťte solí a pepřem.
5 Cuketové chipsy smíchejte s marinádou a ještě ochuťte.
6 Těstoviny slijte a podávejte s marinovanými chipsy, lístky máty a strouhaným sýrem.
Nebo hledáte recept na něco rychlého?
Špagety se zelenou omáčkou
Suroviny
Pro 4 osoby:
400 g špaget
sůl
2 vejce
3 jarní cibulky
2 řapíkaté celery
150 g zelené papriky
1 zelená feferonka
2 lžíce kaparů
4 sardinky
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
200 ml zeleninového vývaru
2 lžíce octa z bílého vína
pepř
4 lžíce bazalkových lístků
Postup
1 Těstoviny uvařte v dostatku vody podle návodu. Vejce uvařte natvrdo.
2 Mezitím si očistěte jarní cibulky, omyjte a nakrájejte na tenká kolečka.
3 Celer a papriku omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Feferonky podélně rozkrojte, odpeckujte a omyjte.
4 Rozmačkejte s kapary a sardinkami.
5 Olivový olej rozpalte v pánvi a jarní cibulku, celer, papriku, feferonky, kapary a sardinky v něm 2 až 3 minuty poduste.
6 Česnek oloupejte a rozmačkejte.
7 Vše zalijte vývarem a přidejte vinný ocet. Omáčku pořádně opepřete a nechte 2 až 3 minuty povařit.
8 Uvařená vejce zprudka ochlaďte studenou vodou, oloupejte a nakrájejte na malé kostky.
9 Špagety slijte a nechte krátce odkapat. Podávejte na talíři přelité zelenou omáčkou a posypané vejci.
10 Nakonec ozdobte lístky čerstvé bazalky.
Dobrou chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: