Cože? Copak může mít zelenina nějaké trendy? Ano! A navíc je to aktuálně ta, kterou většina z vás jako děti určitě nesnášela. Naučte se „správně vařit“ s květákem!
Dneska si dáme květák! Nebudete věřit, jak až nepochopitelně mnohostranná tahle sněhobílá zelenina plná živin může vlastně být. A přitom skoro bez kalorií: 100 gramů květáku má jen 25 kalorií a je perfektní náhradou, pokud se chcete stravovat low-carb (bez sacharidů) a bez masa. Co třeba květáková pizza, steak nebo tortilly? Nevěříte? Koukněte na naše recepty!
Květákový bagel
Suroviny
2 vejce
1 hrníček mozzarelly
1 sekaného květáku
5 paprik nakrájených na kousky
1 stroužek česneku
1 rajče nakrájené na proužky
sůl, pepř
Postup
1 Vše smíchejte a rozmixujte.
2 Směs nalijte do formy na donuty.
3 Pečte asi 30 minut na 180 stupňů.
Květákové tortilly
Suroviny
květák
vejce
sůl a pepř
Postup
1 Květák uvařte a rozmixujte. Rozmixovaný přes bavlněnou utěrku zbavte veškeré tekutiny.
2 Vysušený smíchejte s vejcem, solí a pepřem.
4 Směs vytvarujte do tvaru tortilly a na pečicím papíru dozlatova upečte po obou stranách.
5 Pokud chcete tortilly křupavé, po vychladnutí je můžete ještě osmažit v trošce oleje na pánvi.
Květákový steak s květákovým pyré
Suroviny
velký, asi kilový květák
mléko
olej
Postup
1 Květák omyjte a nejdříve si ukrojte „steaky“ – od vrcholu uprostřed ukrojte asi centimetrové plátky. Takto pokračujte na jednu i na druhou stranu. Položte na papírovou utěrku a nechte odpočívat.
2 Zbylý květák uvařte, slijte a rozmixujte. Při mixování přidejte trochu mléka, aby vznikla vláčná konzistence.
3 Rozpalte si lžíci oleje na pánvi a květákové steaky osmahněte dozlatova – asi dvě minuty na každí straně. Podávejte s květákovým pyré.
Základní květákové těsto na pizzu
Suroviny
1 střední květák
½ hrníčku mozzarelly
5 lžic mouky (dle vlastní volby)
3 lžíce permazánu
oregano
česnek
sůl
1 vejce
Postup
1 Květák nejdříve uvařte. Uvařený slijte a nechte odkapat.
2 Poté dejte spolu se všemi ostatními ingrediencemi do mixéru a rozmixujte do soudržné hmoty.
3 Tu potom rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
4 Těsto upečte asi 15–20 při 180 stupních.
5 Teprve potom můžete začít těsto zdobit dalšími surovinami dle vlastní chuti.
Dobrou chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: