Pokud nejste zrovna fanda této červené bulvy, máme pro vás několik receptů, které vás možná přesvědčí, abyste této super zdravé zelenině dali ještě šanci. Červená řepa není jenom boršč nebo salát s kozím sýrem.
Jestli jste doteď ochutnali jen nakládanou řepu ve sklenici, je vlastně i pochopitelné, že jí zrovna neholdujete – s takovou toho moc nevymyslíte. Vězte ale, že čerstvá, vařená, nebo dokonce pečená chutná mnohem lépe.
A nejenže je její využití v kuchyni velmi rozmanité, navíc je pravidelná konzumace červené řepy velmi prospěšná i pro naše zdraví. Dokáže totiž snížit vysoký krevní tlak, chrání buňky a podporuje krvetvorbu a má protizánětlivé účinky.
Salát s jablky a červenou řepou
Ingredience
1 červená řepa
1 jablko
1 lžička kyselé smetany
sůl, pepř
Postup
1 Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (použijte k tomu gumové rukavice).
2 Jablko zbavte jádřince a také nakrájejte na kostičky.
3 Smíchejte, osolte, opepřete, a nakonec vmíchejte zakysanou smetanu.
Polévka z červené řepy s pomerančem
Ingredience
2 malé cibule
3 červené řepy
šťáva z jednoho pomeranče
zázvor
chilli
400 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany
100 ml bílého vína
50 g zakysané smetany
Postup
1 Cibuli nakrájejte na malé kousky a osmahněte na trošce oleje. Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte do hrnce.
2 Nechte trochu osmahnout, přidejte špetku chilli a zalijte bílým vínem a povařte.
3 Přidejte pomerančovou šťávu a znovu krátce povařte.
4 Nakonec přilijte zeleninový vývar a nechte asi 10 minut na střední plamen vařit, dokud červená řepa nezměkne.
5 Potom přidejte smetanu a kousek čerstvě nastrouhaného zázvoru a znovu krátce povařte. Hotovou polévku rozmixujte dohladka.
Lasagne z červené řepy
Ingredience
2 červené řepy
2 balení sýru feta nebo ovčího sýru
tymián, majoránka, estragon, rozmarýn – nejlépe čerstvé
4 lžíce medu
5 lžic olivového oleje
Postup
1 Oloupanou červenou řepu nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky a vyložte jimi první vrstvu zapékací mísy.
2 Posypte rozdrobeným sýrem, pokapejte medem a rozprostřete koření.
3 Potom položte další vrstvu červené řepy a opakujte.
4 Poslední vrstva je z červené řepy, kterou před pečením pokapejte olivovým olejem.
5 Pečte asi 30 minut na 200 stupňů.
Risotto z červené řepy
Ingredience
3 červené řepy
1 cibule
2 stroužky česneku
250 g rýže
1 sklenička červeného vína
1 l vývaru
50 g másla
75 g parmezánu
2 lžíce křenu
olivový olej
sůl, pepř
Postup
1 Oloupejte červenou řepu, cibuli a česnek a nakrájejte na malé kousky. Rozpalte olej a zeleninu orestujte.
2 Přidejte rýži a lehce osmahněte. Potom přidejte červené víno a krátce povařte.
3 Za stálého míchání postupně přidávejte vývar, pokaždé znovu přiveďte k varu.
4 Nakonec vmíchejte máslo, strouhaný parmezán a křen, dochuťte solí a pepřem a sevírujte.
Dobrou chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: