Středomořská kuchyně nabízí mnoho. V zemích kolem Středozemního moře se nachází spoustu skvělých potravin, které dodávají pokrmům báječnou chuť a aroma. A když duše zatouží po dovolené a tělo touží po něčem lehkém, je jednoduchý italský recept na zeleninu z trouby přesně to pravé. A nadchne nejen kuchaře svojí jednoduchostí, ale i hosty svojí vynikající chutí.
Tradiční středomořská kuchyně je podle studií skutečně velmi zdravá. Dostatek ovoce a zeleniny, ryb a mořských plodů, ale málo mléčných výrobků a rýže, těstovin nebo chleba. A jako základní tuk olivový olej.
Tahle kombinace potravin zásobuje tělo zdravou vlákninou, antioxidanty, nenasycenými mastnými kyselinami a sekundárními rostlinnými látkami. Ke středomořské kuchyni neodmyslitelně patří bylinky – sotva by se nějaký pokrm obešel bez čerstvého rozmarýnu, tymiánu, bazalky nebo oregana. A když už ano, pak je nahradí pořádná dávka česneku.
Vyzkoušejte náš recept na typicky středomořskou zeleninu, která vzpomínky na dovolenou vyvolá spolehlivě!
Středozemní zelenina z trouby
Suroviny pro 4 osoby
2 lilky
3 cukety
3 cibule
4 papriky
2 lžíce másla
1 stroužek česneku
6 lžic olivového oleje
1 lžička mleté papriky
pepř
rozmarýn
sůl
Postup
1 Zapékací mísu vymažte máslem a potřete česnekem. Troubu rozehřejte na 200 stupňů.
2 Papriky omyjte a každou rozdělte na 8 kousků. Lilky a cukety omyjte, cukety rozpulte a nakrájejte na tenká půlkolečka, lilky nakrájejte na malé kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Všechnu nakrájenou zeleninu dejte do zapékací mísy.
3 Pokapejte olivovým olejem, přidejte sůl, pepř a mletou papriku a dobře promíchejte. Nakonec přidejte celé snítky rozmarýnu a dejte na 35 až 40 do trouby.
4 Zeleninu si můžete vychutnat samotnou třeba jen s lehce opečenou ciabattou, ale je to i výborná příloha ve středomořském duchu k masu nebo těstovinám.
Dobrou chuť!
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: