Chřestová sezona je tady! A pokud hledáte opravdu ideální recept, jeden máme. Zdravý, chutný a nádherný na pohled.
Chřest obsahuje jen velmi málo kalorií, ale je doslova nabitý minerálními látkami a vitamny. Je jedno, jestli je bílý nebo zelený, oba druhy jsou velmi zdravé. Ale lidé s onemocněním ledvin by si požitek z jeho konzumace měli raději odpustit.
Co se skrývá v chřestu
Chřest je vyloženě zdravý. Skládá se z 93 procent z vody, z asi 2 procent z bílkovin, něco okolo 4 procent sacharidů a jen 0,2 procenta tuku. Chřest tak má 150 kalorií – pozor – na celý kilogram!
Přesto obsahuje mnoho minerálních látek – jako třeba draslík, který má pozitivní vliv na snížení tlaku a je důležitý pro správnou funkci nervových zakončení. Dále v chřestu najedete důležitý stavební prvek pro zuby a kosti – vápník, nebo fosfor, který zlepšuje přenos, ukládání a využití energie v lidském těle.
V chřestu je ale ukryto i mnoho cenných vitamínů. Vitamín E má velký vliv na náš nervový systém a působí proti škodlivým radikálům z těžkých kovů. Vitamin K je důležitý pro krev a chrání tělo před houbovými onemocněními.
Zdravý, ale ne pro každého
Díky jeho odvodňujícím účinkům by lidé, kteří trpí nadváhou nebo nedostatkem tekutin, chřest konzumovat neměli. Kvůli jeho silnému močopudnému účinku se ve zvýšené míře vyplavují z těla jedovaté a odpadní látky. Krev je vyčištěná a je podpořená správná funkce ledvin a jater.
Ovšem, lidé se zvýšenými hodnotami kyseliny močové v krvi by raději na tuto ušlechtilou zeleninu měli zapomenout. A také kdo trpí na ledvinové kameny by si měl chřest ze svého jídelníčku raději škrtnout.
Pro všechny ostatní máme recept na lahodný a oku lahodící recept.
Gratinovaný chřest
Suroviny pro 2 osoby
200 g créme fraiche
120 g strouhaného sýra
svazek kerblíku
stroužek česneku
špetku mletého muškátové oříšku
sůl a pepř
100 g šunky
svazek pažitky
700 g zeleného chřestu
1 cibule
Postup
1 Odstraňte dřevnaté konce chřestu, spodní třetinu oloupejte a dejte do vařící vody uvařit „na skus“. Pokud byste použili chřest bílý, oloupejte ho celý.
2 Oloupejte cibuli a česnek, jemně nasekejte a poduste s kapkou oleje na pánvi.
3 Šunku nakrájejte na proužky a kerblík natrhejte.
4 Orestovanou cibuli a česnek dejte do misky a přidejte créme fraiche, dobře promíchejte a přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek a pažitku.
5 Chřest položte do vymazané pečicí formy a posypejte šunkou a kerblíkem. Na to dejte créme fraiche a posypejte sýrem.
6 Gratinujte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 10 minut.
Dobrou chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: