Řecko a tzatziki patří k sobě. Připravte si je doma – stačit vám bude jen bílý jogurt, okurka, česnek a olivový olej!
K řecké kuchyni tzatziki patří naprosto neodmyslitelně – tento oblíbený dip se tam servíruje ke chlebu, salátu nebo masitým pokrmům jako je gyros nebo souvlaki a samozřejmě döner. Tzatziki se perfektně hodí i v létě ke grilování, takže je právě ten správný čas prozradit si jednoduchý recept na přípravu.
Řecké tzatziki
Suroviny na 4 porce
Salátovou okurku
400 g řeckého jogurtu
2 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
Sůl a pepř
Postup
1 Salátovou okurku oloupejte, podélně rozkrojte a lžičkou zbavte pecek. Potom ji nastrouhejte nahrubo.
2 Do misky si připravte jogurt, k němu vymačkejte stroužky česneku, přidejte 3 lžíce olivového oleje a osolte a opepřete. Nakonec přidejte nastrouhanou okurku a vše důkladně promíchejte. Zbytkem olivového oleje hotové tzatziki pokapejte.
Několik rad na závěr
Aby tzatziki u vás doma chutnaly stejně jako si je pamatujete z dovolené v Řecku, použijte opravdu řecký jogurt. Obsahuje totiž více tuku než běžný bílý jogurt, a navíc dodá dipu báječnou krémovou konzistenci.
Pokud tzatziki připravíte den předem a necháte je přes noc v lednici odležet, budou chutnat ještě lépe.
Do tureckých tzatziki se velmi často přidává máta, která se k salátové okurce chuťově hodí a hotovému dipu dodá nádech svěžesti.
Pokud chcete vyzkoušet tzatziki trochu jemnější, místo česneku použijte medvědí česnek.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: