Gulášová, česneková nebo kuřecí vývar? V české kuchyni takových „klasických“ polévek najdete hodně. Ale i ve světě není o „klasiku“ nouze. Která polévka je pro vás ta nejlepší?
Když se řekne klasická polévka, každému se vybaví něco jiného. Proti gustu žádný dišputát – říká se, a my proto přinášíme recepty na klasické polévky možná trochu jinak, než jste je dosud znali.
Francouzská cibulová polévka
1 Nakrájejte 2 cibule na tenké plátky a nechte je asi 10 minut změknout na střední plamen na másle.
2 Lehce poprašte moukou a krátce orestujte. Potom zalijte 100 ml bílého vína a přiveďte k varu.
3 Přidejte 1 l hovězího vývaru, bobkový list a tymián a nechte přikryté pomalu vařit asi 20 minut.
4 Osolte a opepřete podle chuti a nalijte do mističek.
5 Nastrouhejte si sýr a posypejte jím plátky bagetky.
6 Nechte lehce zapéct a podávejte spolu s polévkou.
Čočková polévka
1 Nakrájejte cibuli, 2 mrkve, půl celeru a pórek a poduste asi 2 až 3 minuty. Zalijte 1 litrem vývaru a povařte.
2 Přidejte nasekanou petrželku a 250 g čočky a povařte na mírném ohni za občasného míchání asi 40 minut.
3 Mezitím si omyjte 100 g čerstvého špenátu a ke konci doby ho přidejte do polévky.
4 Na oleji osmahněte klobásu nakrájenou na kolečka.
5 Polévku nalijte do talířů a servírujte ozdobenou kolečky klobásy.
Jednoduchá gulášová polévka
1 Jedno kilo masa na guláš nakrájejte na malé kousky a osmahněte je na oleji.
2 Maso vyjměte a osmahněte 1 cibuli nasekanou najemno. Přidejte maso a rajčatový protlak a krátce osmahněte.
3 Osolte, opepřete a poprašte mletou paprikou. Zalijte 250 ml vody nechte řádně provařit.
6 Přidejte další asi 1 litr vody a vařte na mírném ohni asi 45 minut.
7 Oloupejte si 4 brambory, 3 nakrájejte na kostky a jednu nastrouhejte najemno, přidejte do polévky a vařte dalších 45 minut.
8 Před podávám dosolte a opepřete podle chuti.
Dobrou chu!
Sledujte nás na sociálních sítích: