Meruňky jsou naše regionální ovoce a užít si je můžeme od června do září. Proč jsou tyhle malé, žluté a báječně sladké plody tak zdravé?
Meruňky jsou malé, žluté plody příbuzné švestkám a patří k tuzemskému ovoci. Původně pocházejí z Asie a daří se jim na slunných stanovištích, chráněných před větrem. Ve středověku se meruňky dostaly do Evropy a v dnešní době se jich v České republice nejvíce pěstuje na jižní Moravě.
Zdraví v každé meruňce
100 gramů meruněk obsahuje asi 65 kcal a asi stejné množství fruktózy, odtud tedy její typicky sladká chuť. Zároveň dodává různé vitaminy – B, A, C nebo E a betakaroten. Až z 80 procent se skládá z vody a 1,5 procenta vlákniny, přitom nemá téměř žádný tuk. Z minerálních látek najdeme v meruňkách především draslík, mezi stopovými prvky převažuje hořčík a měď. Kromě jiného obsahují meruňky i mnoho pektinů, které podporují správnou funkci střev.
Jak je využít
Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale výborně se hodí i do koláčů. Kromě toho jsou velmi oblíbeným základem pro likéry a další alkohol. Využít se dobře dají i jako kompot, marmeláda nebo sirup.
Skladování
Ideální je jejich přímá konzumace nebo okamžité zpracování. V lednici v přihrádce na zeleninu vydrží bez problémů dva až tři dny, ale je možné je i zamrazit. V tom případě je lepší je odpeckovat a rozpůlené položit na plech nebo jinou rovnou plochu. Takto je na hodinu vložte do mrazáku. Potom je možné je dát do sáčku nebo uzavíratelné nádoby, aniž by se k sobě slepily.
Meruňková marmeláda
Pokud máte meruněk dostatek, pak můžete vyzkoušet recept na marmeládu.
Suroviny na cca 10 skleniček
600 g meruněk
250 g kiwi
400 g nektarinek
1 balíček kyseliny citronové
1 kg želírovacího cukru
dvě až tři snítky rozmarýnu
Postup
1 Vypeckované nebo oloupané ovoce nakrájíme na malé kousky a spolu s rozmarýnem, želírovacím cukrem a kyselinou citronovou dáme do hrnce.
2 Vše přivedeme k varu a necháme asi 5 minut povařit.
3 Vyndáme rozmarýn a marmeládu ještě horkou nalijeme do čistých sklenic.
4 Zavřeme a asi na deset minut postavíme dnem vzhůru.
5 Potom necháme vychladnout.
Zdroj: názory autora, Life line, healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: