Už jste se přejedli čerstvých jahod? Tak si je usušte na zimu. Nebo si z nich udělejte domácí marmeládu a zmrzlinu. Je to jednodušší, než si myslíte!
V dobách dávno minulých byly jahody považovány za královské ovoce i afrodiziakum. Dnes jsou symbolem prestižní tenisové soutěže Wimbledon a hlavně léta, které je v plném proudu. Máte tyto šťavnaté plody také rádi? A víte, jaké zdravotní benefity vlastně mají?
Elixír mládí i dietní urychlovač
Jahody jsou nejen sladké, ale i neuvěřitelně prospěšné. Obsahují širokou škálu antioxidantů, které zpomalují biologický proces stárnutí a podporují elasticitu pokožky. Nabízejí i pomoc při hubnutí, protože stimulují metabolismus a povzbuzují trávení. Zároveň představují prevenci rakoviny i kardiovaskulárních chorob. Rovněž léčí nachlazení, neutralizují volné radikály, prospívají cévám a normalizují tlak. Tohle všechno zní bezpochyby lákavě. Co když se vám jich ale urodilo tolik, že nevíte, co s nimi? Přece je nebudete vyhazovat! Jak nadbytek téhle dobroty využít?
Sušení. Proč ne
Ještě nikdy jste jahody nesušili? Nemusíte se ničeho obávat, jde o snadný proces, díky kterému si na nich budete moci pochutnat i v zimě. Nejprve je důkladně omyjte a nechte okapat. Následně menší kousky překrojte napůl, z těch větších vytvořte tenké plátky. Na plech rozložte pečicí papír a všechny jahody na něj položte. Plech pak vložte do trouby, ale nechte pootevřená dvířka. Sušte při teplotě 60 až 70 stupňů, a to do té doby, dokud po stisknutí nebudou pouštět šťávu. Uchovávejte je v dobře uzavíratelné nádobě a chraňte před světlem. Jíst je samozřejmě můžete jen tak samotné, ale hodí se i do snídaňových cereálií a moučníků.
Marmelády není nikdy dost
Co může být lepšího než domácí marmeláda? Očištěné jahody dejte do hrnce a rozmačkejte. Smíchejte je s cukrem a jakýmkoli želírovacím prostředkem. Vše za stálého míchání přiveďte k varu, poté teplotu ztlumte a nechte ještě tři minuty povařit. Z marmelády odstraňte pěnu, a pokud ji máte raději kyselejší, přidejte trochu kyseliny citronové. Poté ji přemístěte do suchých sklenic, které otočíte dnem vzhůru. Po deseti minutách je vraťte zpět a nechte vychladnout.
Zachutná vám i zmrzlina
Chcete si udělat vlastní zmrzlinu? Nic vám nebrání. Jahody pokrájejte a nechte přes noc v mrazáku. Ráno je umixujte dohladka s malým množstvím vody, banánem nebo kokosovým mlékem. Pokud tuhle lahodu hned nesníte, v mrazáku ji uchováte několik měsíců.
Zdroje: realhousemoms.com, lmld.org, kyleecooks.com
Sledujte nás na sociálních sítích: