Pokud chcete letos vyzkoušet něco nového, rádi se s vámi podělíme o tři recepty, které neohrozí vaši linii, a zabodujete s nimi u každé návštěvy.
Semínkové sušenky
Suroviny
4 lžíce sezamového semínka
4 lžíce slunečnicových semínek
4 lžíce lněných semínek
4 lžíce vloček (pohankové, ovesné, amarantové apod)
20 g nasekaných mandlí
30 g sušených brusinek
2 bílky
med
Postup
1 Všechny sypké ingredience nasypejte do mísy, zalijte trochou medu nebo rýžového sirupu (má nižší glykemický index).
2 Vmíchejte bílky a vytvořte lepkavou směs, kterou následně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
3 Pečte v troubě předehřáté na 130 stupňů přibližně 45 minut podle toho, jak moc zlatavé a křupavé chcete sušenky mít.
4 Po upečení krájejte na kostičky. Pokud dbáte na estetiku, můžete směs na pečicí papír nanášet přes vykrajovátko, které dá sušenkám tvar.
Šťavnaté kokosky
Suroviny
4 bílky
špetka soli
200 g kokosu v raw bio kvalitě
vanilkový extrakt
70% čokoláda na polití
Tip
Pro přípravu kokosek vybírejte kokos opravdu pečlivě. Za kvalitu je lepší si připlatit, a pokud chcete zcela vynechat cukr a mít opravdu šťavnaté kokosky, rozhodně nekupujte levnou drť v supermarketu. Zapátrejte po raw bio strouhaném kokosu nebo kokosových chipsech (která pak v mixéru rozemelete na moučku).
Postup
1 Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Do sněhu pak opatrně vmíchejte (po částech) kokos a pár kapek vanilkového extraktu.
2 Pomocí dvou lžiček pak dělejte kopečky na plechu vystlaném pečicím papírem.
3 Kokosky pečte, nebo spíše sušte, v troubě vyhřáté na 100–120 °C (horký vzduch). Pečte cca hodinu.
4 S kokoskami manipulujte až po vychladnutí! Za tepla se vám budou sypat a drolit.
5 Kokosky pak máčejte v rozpuštěné vysokoprocentní čokoládě, nebo jí kokosky zlehka křížem krážem polijte a vytvořte efektní mřížku na povrchu.
Mandlové sušenky
Suroviny
100 g mandlové mouky
25 g kokosové mouky
100 g másla
¼ lžičky jedlé sody
Stévie dle chuti (kapky nebo granulát)
extrakt z vanilky
oříšky, vysokoprocentní čokoláda dle chuti
Postup
1 Všechny sypké suroviny smíchejte v míse, přidejte změklé máslo a pár kapek vanilkové esence, a vypracujte v pevné těsto, které nebude suché ani se nebude rozpadat, ale bude držet pohromadě ve tvaru pevné hladké koule.
2 Do hotového těsta pak přidejte nasekané oříšky a kousky čokolády.
3 Lžičkou vykrajujte kousky, které v ruce vytvarujete do tvaru kulaté sušenky. Pro zajímavější efekt můžete střed zlehka zmáčknout vidličkou a vytvořit tak efektní vzorek.
4 Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte na půl hodiny chladit do lednice.
5 Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C a v takto vyhřáté troubě pečte zhruba 10 minut (dokud sušenky nezačnou zlátnout).
6 Po upečení nechte důkladně vychladnout! Horké sušenky jsou křehké a lámou se, proto s nimi manipulujte až po vychladnutí.
Dobrou chuť!
Zdroje: colorsoflowcarb.cz, icanlivewithoutsugar.com, powerhungry.com
Sledujte nás na sociálních sítích: