Pokud souhlasíte s tím, že pečení cukroví je zábava, a rádi tvoříte něco nového, pak jistě oceníte osvědčené recepty na základní těsta, se kterými následně můžete tvořit dle libosti, a klidně vymyslet i nový druh cukroví!
Než si však budete moci užívat svou kreativní chvilku v kuchyni se zbrusu novými vykrajovátky, které jste ulovili v obchůdku s kuchyňskými potřebami nebo na trzích, naplno se zaměřte na poctivou (ale opravdu poctivou!) přípravu základního těsta.
Vyhněte se levným rostlinným tukům a náhražkám! Dbejte spíše na kvalitu než na množství. V opačném případě byste mohli litovat. Ať už z důvodu jiné chuti, než jste očekávali, tak i z důvodu samotného zpracovávání a tvoření. Poctivě připravené těsto vám bude krásně držet tvar, při pečení se nerozlije a po upečení se nebude lámat.
Takže: kvalitní máslo, kakao, vysokoprocentní čokoláda, domácí ořechy, domácí likér, med apod., jsou naprostý základ! Možná si řeknete, že je to jedno, ale rozdíl tam je! A velký!
Těsto si připravte dopředu
Vhodné je připravit si těsta několik dní dopředu. Těsto, které je několik dní odleželé, se totiž lépe zpracovává a peče. Teď již k samotným receptům.
Každé z uvedených těst má specifické složení, a také klasické uplatnění (linecké, ořechy, rohlíčky). Jaké tvary z nich však budete vytvářet, případně jak je zakomponujete do výsledného výtvoru, je čistě na vás. Z lineckého těsta můžete vytvořit mini tartaletky s náplní ze slaného karamelu či „lemon curd“ (zakoupíte v například v Marks & Spencer) a ozdobit čokoládou. Z těsta na ořechy můžete tvořit tyčinky a ozdobit bílkovým krémem, a komu se nechce tvarovat vanilkové rohlíčky, může vyválet malé kuličky (které lehce zploštíte) a z nich pak tvořit například mini sněhuláčky. Zkrátka fantazii se u tvůrčích kuchařinek meze nekladou, a přesně proto jste zde.
Linecké těsto
Suroviny
400 g hladké mouky
330 g másla
200 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 vejce
trocha citronové kůry
Ořechové těsto
Suroviny
300 g hladké mouky
100 g mletých ořechů
150 g práškového cukru
220 g másla
20 g kakaa
1 lžíce. rumu
1/2 lžíce šťávy z citronu
Vanilkové těsto (rohlíčky)
Suroviny
170 g hladké mouky
60 g práškového cukru
60 g mletých ořechů (vlašských)
1 bal. vanilkového cukru
110 g másla
1 malé vejce
Kokosové těsto
Suroviny
200 g hladké mouky
200 g strouhaného kokosu
100 g práškového cukru
200 g másla
1 vejce
Všechna těsta vypracujte podle následujícího postupu.
Postup
1. Nejprve smíchat všechny suché ingredience, poté přidat tekuté
2. Nechat odležet v lednici několik dní
3. Péci v troubě vyhřáté na 180 °C, cca 10 až 15 min.
4. Tvar a zdobení je pak čistě na vaší fantazii
Zdroje: názor autora, eatthis.com
Sledujte nás na sociálních sítích: