Prostreno.cz

Základní recepty na těsta pro vánoční cukroví

Pokud souhlasíte s tím, že pečení cukroví je zábava, a rádi tvoříte něco nového, pak jistě oceníte osvědčené recepty na základní těsta, se kterými následně můžete tvořit dle libosti, a klidně vymyslet i nový druh cukroví! 

Než si však budete moci užívat svou kreativní chvilku v kuchyni se zbrusu novými vykrajovátky, které jste ulovili v obchůdku s kuchyňskými potřebami nebo na trzích, naplno se zaměřte na poctivou (ale opravdu poctivou!) přípravu základního těsta.

Vyhněte se levným rostlinným tukům a náhražkám! Dbejte spíše na kvalitu než na množství. V opačném případě byste mohli litovat. Ať už z důvodu jiné chuti, než jste očekávali, tak i z důvodu samotného zpracovávání a tvoření. Poctivě připravené těsto vám bude krásně držet tvar, při pečení se nerozlije a po upečení se nebude lámat.

Takže: kvalitní máslo, kakao, vysokoprocentní čokoláda, domácí ořechy, domácí likér, med apod., jsou naprostý základ! Možná si řeknete, že je to jedno, ale rozdíl tam je! A velký!

Těsto si připravte dopředu

Vhodné je připravit si těsta několik dní dopředu. Těsto, které je několik dní odleželé, se totiž lépe zpracovává a peče. Teď již k samotným receptům.

Každé z uvedených těst má specifické složení, a také klasické uplatnění (linecké, ořechy, rohlíčky). Jaké tvary z nich však budete vytvářet, případně jak je zakomponujete do výsledného výtvoru, je čistě na vás. Z lineckého těsta můžete vytvořit mini tartaletky s náplní ze slaného karamelu či „lemon curd“ (zakoupíte v například v Marks & Spencer) a ozdobit čokoládou. Z těsta na ořechy můžete tvořit tyčinky a ozdobit bílkovým krémem, a komu se nechce tvarovat vanilkové rohlíčky, může vyválet malé kuličky (které lehce zploštíte) a z nich pak tvořit například mini sněhuláčky. Zkrátka fantazii se u tvůrčích kuchařinek meze nekladou, a přesně proto jste zde.

Linecké těsto

Suroviny

400 g hladké mouky

330 g másla

200 g práškového cukru

1 bal. vanilkového cukru

1 vejce

trocha citronové kůry

Ořechové těsto

Suroviny

300 g hladké mouky

100 g mletých ořechů

150 g práškového cukru

220 g másla

20 g kakaa

1 lžíce. rumu

1/2 lžíce šťávy z citronu

Vanilkové těsto (rohlíčky)

Suroviny

170 g hladké mouky

60 g práškového cukru

60 g mletých ořechů (vlašských)

1 bal. vanilkového cukru

110 g másla

1 malé vejce

Kokosové těsto

Suroviny

200 g hladké mouky

200 g strouhaného kokosu

100 g práškového cukru

200 g másla

1 vejce

 

Všechna těsta vypracujte podle následujícího postupu.

Postup 

1. Nejprve smíchat všechny suché ingredience, poté přidat tekuté

2. Nechat odležet v lednici několik dní

3. Péci v troubě vyhřáté na 180 °C, cca 10 až 15 min.

4. Tvar a zdobení je pak čistě na vaší fantazii 

Zdroje: názor autora, eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba