Pošírovaná vejce v ostré rajčatové omáčce plné nádherných vůní a celé řady čerstvých bylinek – to je shakshuka! A když si k tomu dáte čerstvý chléb, získáte vynikající jídlo „z jednoho hrnce“.
Shakshuka (vyslovujte šakšuka) je vegetariánské jídlo, původně zrozené v severní Africe. Její původ ale může sahat až k Osmanské říši. Dnes se shakshuka pojí spíše s Izraelem a Blízkým Východem a v posledních letech si svoji popularitu získává i v západním světě.
Co je shakshuka
Je to velmi jednoduché jídlo, které získává výjimečné chutě a vůně přidáním typického levantského koření. Její doslovný překlad zní „páté přes deváté“, což odráží její způsob přípravy.
Z česneku, cibule, papriky a čerstvých rajčat spolu s čerstvými bylinkami a kořením se uvaří vynikající omáčka. Do té se udělají malé dolíčky, do kterých se sázejí vejce.
To je ta klasická verze, kterou ale můžete podle chuti různě měnit. Někdo to má rád s nadrobenou fetou, někdo upřednostňuje zelenou shakshuku ze zelené zeleniny.
Tradičně se podává jako brunch nebo vydatná snídaně a můžete ji jíst přímo z pánve.
A jak si ji můžete připravit?
Shakshuka
Suroviny na 2 porce
500 g rajčat (můžete také nakombinovat čerstvá a konzervovaná)
1 cibule
1 stroužek česneku
1 červená paprika
1 lžíce olivového oleje
½ lžíce rajčatového protlaku
½ lžičky kmínu
½ lžíce sladké papriky
½ lžičky garam masala
Špetku skořice
Sůl a pepř
Přidat můžete podle chuti i kajenský pepř nebo chilli
2 vejce
Postup
1 Rajčata omyjte, na vršku nařízněte do kříže a dejte do misky. Zalijte vařící vodou a nechte 5 minut stát. Vodu potom slijte, vložte do studené vody a stáhněte slupku. Dužinu nakrájejte na kostičky.
2 Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, česnek nasekejte. Omyjte papriku, odstraňte jádřince, rozpulte a nakrájejte na krátké proužky.
3 Olej rozehřejte v pánvi vhodné do trouby a přidejte rajčatový protlak, kmín, mletou papriku, garam masala a skořici a lehce orestujte. Potom přidejte cibuli, česnek a papriku a asi 5 minut poduste.
4 Přidejte nakrájená rajčata i s vyteklou šťávou, osolte a opepřete a všechno dobře promíchejte. Čím déle se shakshuka vaří, tím hustější je.
5 Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
6 Lžící udělejte dva důlky a vyklopte do každého jedno vejce. Pánev dejte do předehřáté, ale vypnuté trouby a nechte 7 až 10 minut. Jakmile je bílek úplně bílý, pánev z trouby vyjměte. Pokud chcete i pevný žloutek, počkejte trochu déle.
7 Před podáním posypte hrstí nasekaného čerstvého koriandru.
Zdroj: eatbetter
Sledujte nás na sociálních sítích: