Vlašské ořechy jsou sice nejčastěji spojovány s podzimem, nicméně jejich konzumaci oceníte zejména v zimě, kdy jsou noci dlouhé a dny až příliš krátké. Ořechy totiž zlepšují náladu, to je dokázáno!
A kdy jindy si pořádně zlepšit náladu než právě v lednu, kdy je po svátcích, život zase spadá do své rutiny a času na odpočinek je málo. Užijte si tedy svou chvilku alespoň o víkendu a upečte si k odpolední kávičce domácí moučník s ořechy a rozinkami máčenými v třešňovém likéru.
Ořechový chlebíček
Ingredience
4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
špetka soli
100 g krupicového cukru
120 g změklého másla
120 g špaldové mouky
lžička prášku do pečiva
50 g mletých vlašských ořechů
2 lžíce rozinek namočených v třešňovém likéru
½ tabulky bílé čokolády na ozdobení
Postup
1 Ořechy nasekejte najemno, za použití sekáčku nebo pomocí nože.
2 Do mísy oddělte bílky, přidejte špetku soli a pomocí balónové metly vyšlehejte pevný sníh. Pokud máte k dispozici ruční šlehač nebo kuchyňský robot, budete to mít téměř bez práce.
3 V druhé míse pak ze žloutků, změklého másla a cukru ušlehejte nadýchanou pěnu.
4 Postupně přidejte mouku s ořechy a práškem do pečiva, a zpracujte v těsto. Jakmile získá jednolitou konzistenci, vmíchejte také rozinky (které jste předem odmočili v třešňovém likéru, ideálně přes noc… Pokud nemáte k dispozici třešňový likér, použijte karibský rum).
5 Na závěr pak jemně po částech zapracujte pevný sníh (ideálně ručně pomocí silikonové stěrky nebo vařečky).
6 Hotové těsto vlijte do připravené pečící formy na chlebíček (vymazané nebo vystlané pečicím papírem) a vložte do trouby (předem vyhřáté) na teplotu 150 stupňů.
7 Pečte 40–45 min. Po upečení nechejte chlebíček vychladnout na mřížce a ozdobte rozpuštěnou bílou čokoládou.
Tip
Pro bezlepkovou variantu použijte hladkou pohankovou mouku (ideálně Šmajstrla) nebo rýžovou polohrubou. Bezlepkové pečivo nikdy nekrájejte horké! Rozpadalo by se, drolilo a lepilo na nůž. Proto vždy nechejte nejdříve důkladně vychladnout a až pak krájejte a podávejte.
Zdroje: názor autora, eatthis
Sledujte nás na sociálních sítích: