Prostreno.cz

Pečení ořechového chlebíčku levou zadní

Vlašské ořechy jsou sice nejčastěji spojovány s podzimem, nicméně jejich konzumaci oceníte zejména v zimě, kdy jsou noci dlouhé a dny až příliš krátké. Ořechy totiž zlepšují náladu, to je dokázáno!

A kdy jindy si pořádně zlepšit náladu než právě v lednu, kdy je po svátcích, život zase spadá do své rutiny a času na odpočinek je málo. Užijte si tedy svou chvilku alespoň o víkendu a upečte si k odpolední kávičce domácí moučník s ořechy a rozinkami máčenými v třešňovém likéru.

Ořechový chlebíček

Ingredience

4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)

špetka soli

100 g krupicového cukru

120 g změklého másla

120 g špaldové mouky

lžička prášku do pečiva

50 g mletých vlašských ořechů

2 lžíce rozinek namočených v třešňovém likéru

½ tabulky bílé čokolády na ozdobení

Postup

1 Ořechy nasekejte najemno, za použití sekáčku nebo pomocí nože.

2 Do mísy oddělte bílky, přidejte špetku soli a pomocí balónové metly vyšlehejte pevný sníh. Pokud máte k dispozici ruční šlehač nebo kuchyňský robot, budete to mít téměř bez práce.

3 V druhé míse pak ze žloutků, změklého másla a cukru ušlehejte nadýchanou pěnu.

4 Postupně přidejte mouku s ořechy a práškem do pečiva, a zpracujte v těsto. Jakmile získá jednolitou konzistenci, vmíchejte také rozinky (které jste předem odmočili v třešňovém likéru, ideálně přes noc… Pokud nemáte k dispozici třešňový likér, použijte karibský rum).

5 Na závěr pak jemně po částech zapracujte pevný sníh (ideálně ručně pomocí silikonové stěrky nebo vařečky).

6 Hotové těsto vlijte do připravené pečící formy na chlebíček (vymazané nebo vystlané pečicím papírem) a vložte do trouby (předem vyhřáté) na teplotu 150 stupňů.

7 Pečte 40–45 min. Po upečení nechejte chlebíček vychladnout na mřížce a ozdobte rozpuštěnou bílou čokoládou.

Tip

Pro bezlepkovou variantu použijte hladkou pohankovou mouku (ideálně Šmajstrla) nebo rýžovou polohrubou. Bezlepkové pečivo nikdy nekrájejte horké! Rozpadalo by se, drolilo a lepilo na nůž. Proto vždy nechejte nejdříve důkladně vychladnout a až pak krájejte a podávejte.

Zdroje: názor autora, eatthis





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba