Panenská svíčková nebo také panenka či filet patří k nejoceňovanějším a také nejdražším částem vepřového masa. Nachází se pod zadní částí pečeně, tedy pod pruhem bederní svaloviny, a vyznačuje se delikátní chutí a jemnou strukturou. A víte například, že je vepřová panenka také velmi málo kalorická?
Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. Nejvíce se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení. My si dnes připravíme opravdovou delikatesu. Šťavnatý kousek vepřové panenky se slaninou a hříbky, který zvládne s trochou šikovnosti úplně každý. Na výběru masa si dejte opravdu záležet, a pořiďte jej spíše u poctivého řezníka než v hypermarketu.
Panenka se slaninou a hříbky
Ingredience (přibližně na 4 porce)
500 g vepřové panenky
6 plátků slaniny
6 menších hříbků
12 ks brambor
50 g másla
sůl
mletý kmín
pepř čtyř barev
grilovací koření
olej
Postup
1 Panenku omyjte a nakrájejte na přibližně 6 cm velké kousky (čili získáte cca 6 cm vysoké válečky).
2 Z každé strany maso osolte a opepřete. Poté každý kousek masa (respektive každý váleček masa) omotejte dokola po obvodu slaninou a propíchněte párátky tak, aby slanina držela na místě.
3 Na rozpálené pánvi s trochou oleje opečte takto připravené maso z každé strany asi 3 minuty.
4 Potom „závitky“ přemístěte na plech a vložte ještě na 15 minut do trouby (předem vyhřáté!) na teplotu 170 stupňů.
5 Hříbky omyjte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci rozpusťte máslo, přisypejte houby a zlehka osolte. Podlijte trochou vody a ochuťte grilovacím kořením. Nechejte 15 minut vařit na mírném plameni. Je-li potřeba, zahustěte omáčku lžičkou mouky nebo škrobu.
6 Jako přílohu doporučujeme americké brambory. Brambory nakrájejte na měsíčky, osolte, ochuťte kmínem a pepřem, a pečte v troubě při teplotě 200 stupňů přibližně 20 až 30 minut, dokud nebudou měkké a křupavé.
7 Panenku pak servírujte politou trochou omáčky s křupavými americkými brambory.
Zdroje: názor autora, eatthis
Sledujte nás na sociálních sítích: