Kdo se domnívá, že nejlevnější ovoce zakoupí v supermarketech v létě, může být překvapený. Mnohé druhy ovoce seženete za nejlepší cenu v období od října do ledna, a to především exotické druhy (banány, mandarinky, ananas, avokádo, mango nebo citrony).
Je to logické, jelikož většina sortimentu exotického ovoce se na náš trh dováží, často i přes polovinu planety. Díky tomu nejsou supermarkety závislé na českém počasí a tuzemské sezonní produkci. A pokud bychom měli z exotického ovoce vybrat svého favorita pro přípravu originálních dobrot, které vám v lednu zvednou náladu, bude to mango!
Z manga připravíte nejen osvěžující saláty či smoothies, ale můžete jej do kuchyně přizvat i při přípravě obědu nebo večeře, do kterých můžete mango zakomponovat a posunout jej na další úroveň. Mango se skvěle hodí k rybám, kuřecímu masu a krevetám. Pokud vás využití manga v kuchyni zaujalo, připravili jsem si pro vás tři různé tipy na přípravu chutných pokrmů, a pokud máte svůj vlastní oblíbený recept s použitím manga, podělte se s námi v komentářích.
Mango jogurtový puding s lucumou a chia semínky
Ingredience na 2–3 porce
3 malá velmi zralá manga
⅓ hrnku obyčejného plnotučného řeckého jogurtu
2 lžíce lucuma prášku (seženete ve zdravé výživě)
4 lžíce čerstvé limetkové šťávy
Špetka soli
2 lžičky agávového sirupu
1 lžička chia semínek
½ lžičky semínek černuchy
Postup
1 Mango oloupejte a zbavte pecky. Nakrájejte na menší kostičky a rozdělte na dvě části (cca ½ hrnku si dejte stranou). Mango, jogurt, lucuma prášek, 2 lžíce limetkové šťávy a špetku soli rozmixujte v kuchyňském robotu nebo mixéru. Během mixování stírejte zbytky ze stěn pomocí pěchovadla. Pokud je to potřeba, přidejte trochu vody, aby vám vznikla opravdu hladká směs.
2 Rozdělte do 2 sklenic a dejte na hodinku do lednice ztuhnout (lucuma se postará o vytuhnutí směsi do konzistence pudingu)
3 Mezitím smíchejte odložený ½ hrnek manga s agávovým sirupem, chia semínky, semínky černuchy, malou špetkou soli a zbývajícími 2 lžícemi limetkové šťávy v malé misce. Touto směsí pak ozdobte vršek pudingu a servírujte.
Salát z černé rýže s mangem a arašídy
Ingredience na 4–6 porcí
2 pomeranče
1/4 hrnku čerstvé limetkové šťávy
2 lžíce olivového oleje
2 šálky černé rýže (případně červené)
sůl
2 zralá manga, oloupaná, vypeckovaná, nakrájená na kostičky
hrst čerstvých listů koriandru
2 menší na jemno nakrájené šalotky
1/2 hrnku nesolených, nasucho pražených arašídů
2 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
mleté jalapeños nebo chilli papričky (podle chuti)
Postup
1 Z pomerančů odstraňte kůru a pomocí malého ostrého nože prořízněte mezi membránami, abyste získali pouze kusy dužiny.
2 Přidejte limetkovou šťávu a olej a promíchejte. Odložte stranou.
3 Ve velkém hrnci přiveďte k varu rýži (na jeden díl rýže 1,5 až 2 díly vody). Lehce osolte, přikryjte, snižte teplotu na minimum a vařte, dokud se všechna tekutina nevyvaří a rýže nezměkne, tedy asi 25 minut. Hrnec sejměte z plotny a nechte chvíli odstát. Rýži pak rozprostřete na vymazaný plech, aby zůstala sypká a neudělala vám po vychladnutí v hrnci jeden velký knedlík.
4 Po vychladnutí rýži pokapejte pomerančovo-limetkových dresingem, a lehce osolte.
5 Ve velké míse smíchejte mango, šalotku, koriandr, arašídy a zbytek ingrediencí. Na závěr přidejte rýži a jemně promíchejte, aby se spojila. Podle potřeby lehce dochuťte solí a limetkovou šťávou.
Mango-mandlový koktejl
Ingredience na 4 porce
450 ml chlazeného mandlového mléka
100 ml perlivé studené vody
50 ml javorového sirupu
10 g čerstvého zázvoru
150 g kousků manga
špetka mořské soli
Postup
Do nádoby mixéru vložte mandlové mléko, vodu, javorový sirup, oloupaný zázvor, mořskou sůl a mangové kousky. Mixujte, dokud vám nevznikne hladká krémová směs.
Zdroje: bonappetit.com, kitchenaid.com
Sledujte nás na sociálních sítích: