Granola – milovaná dětmi i dospělými. Na snídani – třeba každý den. Pokud to je u vás doma stejné, připravte si vlastní. Vynikající granolou ušetříte peníze a nemusíte se bát zdlouhavého procesu přípravy – hotová je totiž za okamžik!
Dříve jsme tomu říkali křupavé müsli, dnes se to jmenuje granola. Zní to lépe a pokud jde o chuť, i ta se hodně zlepšila. A vůbec nejlepší je, že si ji můžete udělat doma velmi snadno sami!
Granola – základní recept
Ingredience
300 g jemných ovesných vloček
100 g kousků mandlí
100 g sekaných lískových ořechů
50 g dýňových nebo slunečnicových semínek
2 lžíce slunečnicového oleje
2 lžíce agávového sirupu
Špetku soli
Postup
Nejdříve si předehřejte troubu na 185 stupňů. Všechny ingredience dejte do misky a řádně je promíchejte. Plech vyložte pečicím papírem a směs rovnoměrně rozprostřete. Pečte asi 25 minut, dokud nebudou mít zlatohnědou barvu. Nechte vychladnout a uskladněte ve sklenici se vzduchotěsným uzávěrem.
Nejlepší na domácí granole je to, že si ji můžete přizpůsobit vlastní chuti nebo ročnímu období. Stačí přidat trochu sušeného ovoce a koření – a máte novou lahodnou chuť! Vyzkoušet můžete například sušené jablečné kroužky a skořici, sušené švestky a skořici, kešu, pekanové nebo vlašské ořechy, javorový sirup místo agávového sirupu, kakao, čokoláda a banánové lupínky, různé směsi sladkého koření nebo sušeného ovoce.
A pokud chcete, můžete do přípravy zapojit i svoje děti! Uvidíte, že budou nadšené!
Zdroj: názory autora, https://foodnetwork.co.uk/recipes/granola/?utm_source=foodnetwork.com&utm_medium=domestic, https://fitfoodiefinds.com/healthy-granola-recipe/
Sledujte nás na sociálních sítích: