Prostreno.cz

Variace na obyčejné rizoto

Rizoto je italská klasika, která zaujme krémovou a zároveň lahodnou konzistencí. Ať už se jedná o ryby, maso nebo sezónní zeleninu a voňavé koření, naše recepty dokazují, jak rafinované rizoto umí být.

Rizoto stokrát jinak. Italská klasika má nekonečně mnoho podob i v samotné Itálii, natožpak ve zbytku světa. Díky omezeným možnostem jsme si i u nás vymysleli recepty, které byly svými surovinami dostupné. Pokud si chcete vychutnat pravou Itálii, vyzkoušejte třeba ten následující.

Citronové rizoto s artyčoky 

Ingredience

1 cibule

Svazek kořenové zeleniny (celer, mrkev, pórek)

1 rajče

2 citrony

8 stonků petrželky

1 bobkový list

sůl, pepř

1 lžička pepře

8 artyčoků

60 g šalotky

4 plátky pancetty (nebo slaniny)

8 lžic olivového oleje

280 g rizoto rýže

150 ml světlého portského vína

3 stroužky česneku

80 g mascarpone

40 g italský tvrdý sýr (např. parmazán)

Postup

1 Neoloupanou cibuli rozkrojte a rozkrojenou částí osmahněte na pánvi bez tuku.

2 Celer a mrkev oloupejte a nakrájejte na kousky, pórek očistěte, omyjte a nakrájejte na širší kolečka.

3 Rajčata rozpulte, citrony omyjte, osušte a kůru jemně nastrouhejte, šťávu vymačkejte.

4 1,5 l vody s polévkovou zeleninou, cibulí, rajčaty, ž kousky petrželky, bobkový list, lžičku soli a pepř uvařte ve velkém hrnci.

5 Na mírném ohni vařte asi 30 minut, po 20 minutách přidejte polovinu citronové kůry.

6 Zatím dejte do litru vody 5 lžic citronové šťávy. Očistěte artyčoky a odstraňte tvrdé listy. Horní část odřízněte, stonky zkraťte na 5 cm a oloupejte je. Rozřízněte je a dejte do vody s citronem.

7 Šalotku nakrájejte na jemné kousky, pancettu na jemné proužky. Slijte zeleninový vývar přes jemné sítko do hrnce a přiveďte k varu.

8 Osmažte šalotku ve 2 lžících oleje, přidejte rýži a minutu restujte. Oglazujte portským vínem a povařte.

9 Zalijte horkým vývarem, abyste pokryli všechnu rýži. Vařte nezakryté na středním ohni, často promíchejte a vařte asi 20 minut. Pokud je potřeba, vývar přidejte.

10 Mezitím vyndejte artyčoky a osušte. Osmažte pancettu na středním ohni na pánvi bez tuku do křupava a dejte na papírovou utěrku.

11 Otřete pánev, přidejte olej a osmahněte v něm drcený česnek a artyčoky asi 15 minut. Osolte a opepřete.

12 Do rizota vmíchejte mascarpone a 2/3 citronové kůry. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

13 Otrhejte lístky petrželky, smíchejte rizoto s artyčoky a servírujte v teplých hlubokých talířích.

14 Podávejte posypané pancettou, parmazánem, citronovou kůrou a petrželkou. 

Zdroj: essen und trinken





Celkem 2 komentářů

Avatar
Avatar jana kratochvílová
02.02.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba