Rizoto je italská klasika, která zaujme krémovou a zároveň lahodnou konzistencí. Ať už se jedná o ryby, maso nebo sezónní zeleninu a voňavé koření, naše recepty dokazují, jak rafinované rizoto umí být.
Rizoto stokrát jinak. Italská klasika má nekonečně mnoho podob i v samotné Itálii, natožpak ve zbytku světa. Díky omezeným možnostem jsme si i u nás vymysleli recepty, které byly svými surovinami dostupné. Pokud si chcete vychutnat pravou Itálii, vyzkoušejte třeba ten následující.
Citronové rizoto s artyčoky
Ingredience
1 cibule
Svazek kořenové zeleniny (celer, mrkev, pórek)
1 rajče
2 citrony
8 stonků petrželky
1 bobkový list
sůl, pepř
1 lžička pepře
8 artyčoků
60 g šalotky
4 plátky pancetty (nebo slaniny)
8 lžic olivového oleje
280 g rizoto rýže
150 ml světlého portského vína
3 stroužky česneku
80 g mascarpone
40 g italský tvrdý sýr (např. parmazán)
Postup
1 Neoloupanou cibuli rozkrojte a rozkrojenou částí osmahněte na pánvi bez tuku.
2 Celer a mrkev oloupejte a nakrájejte na kousky, pórek očistěte, omyjte a nakrájejte na širší kolečka.
3 Rajčata rozpulte, citrony omyjte, osušte a kůru jemně nastrouhejte, šťávu vymačkejte.
4 1,5 l vody s polévkovou zeleninou, cibulí, rajčaty, ž kousky petrželky, bobkový list, lžičku soli a pepř uvařte ve velkém hrnci.
5 Na mírném ohni vařte asi 30 minut, po 20 minutách přidejte polovinu citronové kůry.
6 Zatím dejte do litru vody 5 lžic citronové šťávy. Očistěte artyčoky a odstraňte tvrdé listy. Horní část odřízněte, stonky zkraťte na 5 cm a oloupejte je. Rozřízněte je a dejte do vody s citronem.
7 Šalotku nakrájejte na jemné kousky, pancettu na jemné proužky. Slijte zeleninový vývar přes jemné sítko do hrnce a přiveďte k varu.
8 Osmažte šalotku ve 2 lžících oleje, přidejte rýži a minutu restujte. Oglazujte portským vínem a povařte.
9 Zalijte horkým vývarem, abyste pokryli všechnu rýži. Vařte nezakryté na středním ohni, často promíchejte a vařte asi 20 minut. Pokud je potřeba, vývar přidejte.
10 Mezitím vyndejte artyčoky a osušte. Osmažte pancettu na středním ohni na pánvi bez tuku do křupava a dejte na papírovou utěrku.
11 Otřete pánev, přidejte olej a osmahněte v něm drcený česnek a artyčoky asi 15 minut. Osolte a opepřete.
12 Do rizota vmíchejte mascarpone a 2/3 citronové kůry. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
13 Otrhejte lístky petrželky, smíchejte rizoto s artyčoky a servírujte v teplých hlubokých talířích.
14 Podávejte posypané pancettou, parmazánem, citronovou kůrou a petrželkou.
Zdroj: essen und trinken
Sledujte nás na sociálních sítích: