Na čokoládě je nejlepší to, že ji můžete kombinovat naprosto s čímkoli, tudíž doslova vybízí k experimentování. Lze ji kombinovat s ovocem, oříšky, bylinkami, s alkoholem, chilli, ale i s červeným zelím (vaši pečenou kachnu tato kombinace posune o další level výše) či dokonce s masem (nejedná se o vtip, nýbrž o absolutně božskou kombinaci osmahnuté cibulky na másle, česneku, tymiánu, s trochou chilli, červeného vína a nalámané čokolády.)
Čokoláda má zkrátka osobitou historii i neuvěřitelně široké využití, my se dnes ovšem zaměříme pouze na jednu, a to na kombinaci s malinami, která je po klasické kombinaci s jahodami druhou nejoblíbenější na světě.
A kdy jindy si toto dokonalé splynutí chutí užít než na svátek všem zamilovaných?
Valentýnské brownies s malinami
Ingredience
300 g čokolády na vaření
250 g másla
100 g třtinového cukru
4 vejce pokojové teploty
5 lžic rýžové mouky
1 lžíce kakaa
½ lžičky jedlé sody
300 g čerstvých malin
Postup
1 Troubu předehřejte na teplotu 170 °C.
2 Čokoládu se změklým máslem a cukrem míchejte nad parou, dokud se vše nerozpustí a nespojí v jednolitou hladkou hmotu.
3 Pokud nemáte možnost míchat nad parou, jednoduše čokoládu rozpusťte v hrníčku umístěném do mísy s horkou vodou a za občasného promíchání chvíli počkejte, než se čokoláda rozpustí.
4 Pak ji po částech přimíchejte do směsi změklého másla s cukrem, dokud vám nevznikne jednotná hmota bez hrudek.
5 Do této hmoty pak opatrně po jednom přimíchejte vejce, a nakonec i kakao a mouku s jedlou sodou (nebo kypřícím práškem).
6 Na závěr přidejte polovinu malin. Míchejte opravdu velmi opatrně, aby maliny, pokud možno, zůstaly v celku.
7 Těsto na brownies rovnoměrně rozprostřete do formy dle vlastního výběru (nejvhodnější je čtvercová forma 24x24 cm. Nezapomeňte formu vystlat pečicím papírem.
8 Těsto posypejte zbytkem malin a vložte do předehřáté trouby.
9 Pečte asi 30–40 min. Brownies koláč je hotov tehdy, když jsou okraje pevné, ale střed ještě ne. Neměl by se nechat propéct úplně, aby nebyl zbytečně suchý a při krájení se nerozpadal.
10 Po upečení jej nechte důkladně vychladnout a před samotným podáváním jej ideálně vložte ještě na hodinku do lednice.
11 Nikdy nekrájejte horké! Za tepla se bude brownies trhat a lepit na nůž!
Tip
Pokud jste nesehnali čerstvé maliny, můžete je nahradit sušenými (lyofilizovanými).
Chcete-li brownies více ozdobit, polijte jej tenkými proužky rozpuštěné bílé čokolády a posypejte rozdrobenými kousky lyofilizovaných malin.
Zdroje: názor autora, eatthis.com
Sledujte nás na sociálních sítích: