Prostreno.cz

Hummus na mnoho způsobů

Hummus je orientální pasta vyrobená z cizrny, která se skvěle hodí jak ke chlebu, tak i jako dip k masu. Prozradíme vám základní recept z cizrny i jeho další varianty.

Pro hummus z cizrnového pyré (pozor – humus je něco jiného) potřebujete jen několik ingrediencí a její příprava je snadná i pro dítě. Hummus se dá připravit nejen z cizrny, ale velmi chutný je také například z červené řepy.

Základní recept na hummus

Ingredience

400 g cizrny z plechovky

4 lžíce sezamové pasty

6 lžiček olivového oleje

2 lžičky citronové kůry

3 lžíce citronové šťávy

2 stroužky česneku.

Podle chuti: mletý kmín, sůl, pepř, petržel, chilli, paprika

Postup

1 Cizrnu slijte a rozmixujte.

2 Přidejte sezamovou pastu, olivový olej, citronovou šťávu a kůru a česnek a vše rozmixujte do hladké konzistence.

3 Dochuťte kmínem, solí a pepřem.

4 Pokud chcete, přidejte petržel, chilli nebo papriku. Pár kapek olivového oleje dodá chuť i vhled.

 

Kromě toho, že je hummus vynikající pomazánkou na pečivo, dá se použít i v dalších pokrmech.

Arabský salát

Ingredienece

1 kedlubna

500 g květáku

8 lžic olivového oleje

sůl

180 g čekanky

40 g salátu

60 g baby špenátu

1 plechovka cizrny

2 lžíce citronové šťávy

4 lžíce sezamového oleje

40 g sezamové pasty

mletá paprika

3 lžíce bílého vinného octa

chléb

1 Kedlubny očistěte a oloupejte, rozkrojte na polovinu a nakrájejte na tenké plátky. Očistěte květák a rozdělte na malé kvítky.

2 Zahřejte 2 lžíce olivového oleje a opečte v něm květák po dobu asi 2–3 minut a osolte.

3 Očistěte čekanku a odstraňte vnější listy. Podélně rozpulte a odstraňte stonek.

4 Natrhejte na kousky, přidejte listy salátu a baby špenátu.

5 Na hummus dejte cizrnu, citronovou šťávu, sezamová olej a pastu, se 3–4 lžícemi studené vody a mletou paprikou do mixéru a rozmixujte. Podle chuti osolte.

6 V misce smíchejte salát a směs kedlubny a květáku, dejte na talíř a servírujte s opečeným pečivem s hummusem.

Jehněčí kotlety s hummusem

Ingredience

2 plechovky cizrny

1 stroužek česneku

2 lžičky kmínu

2 jehněčí kotlety

2 srdíčka římského salátu

sůl, pepř

1 Slijte cizrnu a nechte okapat. Česnek nasekejte najemno. ¼ cizrny smíchejte s polovinou stroužku česneku, lžičkou kmínu a lžící olivového oleje. Rozprostřete na plech s pečicím papírem a pečte 15 minut.

2 Lžičku kmínu, druhou půlku česneku a 2 lžíce olivového oleje zahřejte v hrnci, dokud nezačne uvolňovat aroma. Přidejte zbytek cizrny a 200 ml vody a 5 minut pod pokličkou povařte. Tyčovým mixérem rozmixujte a osolte a opepřete.

3 V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje, zprudka osmahněte jehněčí kotlety po obou stranách asi 3 minuty. Zabalte do alobalu a nechte asi 5 minut odpočívat. Rozpalte lžíci oleje, rozpulte salátová srdíčka a z každé strany asi minutu osmahněte.

4 Podávejte kotlety s hummusem a pečenou cizrnou.

Zdroj: essen und trinken





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba