Hummus je orientální pasta vyrobená z cizrny, která se skvěle hodí jak ke chlebu, tak i jako dip k masu. Prozradíme vám základní recept z cizrny i jeho další varianty.
Pro hummus z cizrnového pyré (pozor – humus je něco jiného) potřebujete jen několik ingrediencí a její příprava je snadná i pro dítě. Hummus se dá připravit nejen z cizrny, ale velmi chutný je také například z červené řepy.
Základní recept na hummus
Ingredience
400 g cizrny z plechovky
4 lžíce sezamové pasty
6 lžiček olivového oleje
2 lžičky citronové kůry
3 lžíce citronové šťávy
2 stroužky česneku.
Podle chuti: mletý kmín, sůl, pepř, petržel, chilli, paprika
Postup
1 Cizrnu slijte a rozmixujte.
2 Přidejte sezamovou pastu, olivový olej, citronovou šťávu a kůru a česnek a vše rozmixujte do hladké konzistence.
3 Dochuťte kmínem, solí a pepřem.
4 Pokud chcete, přidejte petržel, chilli nebo papriku. Pár kapek olivového oleje dodá chuť i vhled.
Kromě toho, že je hummus vynikající pomazánkou na pečivo, dá se použít i v dalších pokrmech.
Arabský salát
Ingredienece
1 kedlubna
500 g květáku
8 lžic olivového oleje
sůl
180 g čekanky
40 g salátu
60 g baby špenátu
1 plechovka cizrny
2 lžíce citronové šťávy
4 lžíce sezamového oleje
40 g sezamové pasty
mletá paprika
3 lžíce bílého vinného octa
chléb
1 Kedlubny očistěte a oloupejte, rozkrojte na polovinu a nakrájejte na tenké plátky. Očistěte květák a rozdělte na malé kvítky.
2 Zahřejte 2 lžíce olivového oleje a opečte v něm květák po dobu asi 2–3 minut a osolte.
3 Očistěte čekanku a odstraňte vnější listy. Podélně rozpulte a odstraňte stonek.
4 Natrhejte na kousky, přidejte listy salátu a baby špenátu.
5 Na hummus dejte cizrnu, citronovou šťávu, sezamová olej a pastu, se 3–4 lžícemi studené vody a mletou paprikou do mixéru a rozmixujte. Podle chuti osolte.
6 V misce smíchejte salát a směs kedlubny a květáku, dejte na talíř a servírujte s opečeným pečivem s hummusem.
Jehněčí kotlety s hummusem
Ingredience
2 plechovky cizrny
1 stroužek česneku
2 lžičky kmínu
2 jehněčí kotlety
2 srdíčka římského salátu
sůl, pepř
1 Slijte cizrnu a nechte okapat. Česnek nasekejte najemno. ¼ cizrny smíchejte s polovinou stroužku česneku, lžičkou kmínu a lžící olivového oleje. Rozprostřete na plech s pečicím papírem a pečte 15 minut.
2 Lžičku kmínu, druhou půlku česneku a 2 lžíce olivového oleje zahřejte v hrnci, dokud nezačne uvolňovat aroma. Přidejte zbytek cizrny a 200 ml vody a 5 minut pod pokličkou povařte. Tyčovým mixérem rozmixujte a osolte a opepřete.
3 V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje, zprudka osmahněte jehněčí kotlety po obou stranách asi 3 minuty. Zabalte do alobalu a nechte asi 5 minut odpočívat. Rozpalte lžíci oleje, rozpulte salátová srdíčka a z každé strany asi minutu osmahněte.
4 Podávejte kotlety s hummusem a pečenou cizrnou.
Zdroj: essen und trinken
Sledujte nás na sociálních sítích: