Nejdůležitějšími složkami ratatouille jsou lilek, cibule, cuketa, rajčata, papriky a česnek. Často se přidávají také čerstvé nebo sušené bylinky. Můžete ho jíst samotné nebo jako přílohu k masu. Vyzkoušejte recept na vynikající francouzský pokrm.
Říká se, že ratatouille bylo původně čistě místní jídlo z oblasti Nice, které se stalo populární i mimo region ve 20. století. Název „ratatouille“ se ve Francii používá pro jednoduché dušené pokrmy. Jedním z prvních, kdo publikoval recept, byl autor Heyraud ve své knize „La cuisine a Nice“. Popsal ratatouille jako ragú vyrobené z lilku, rajčat, cukety a paprik. Všechno se nejdříve nakrájí na kousky a pak dusí v olivovém oleji. Většinou se zelenina dusí každá zvlášť a potom pojí dohromady. Někdy se mohou na konci přidat olivy.
Vzhledem k tomu, že středomořská zelenina a její příprava je známá po celé Evropě, ratatouille se často připravuje i mimo jih Francie a velmi se liší.
Vyzkoušejte například náš recept na ratatouille tortillu
Ingredience na 2 porce
500 g cukety
1 žlutá paprika
5 jarních cibulek
1 snítka rozmarýnu
100 g cherry rajčátek
3 lžíce oleje
sůl
pepř
6 vajíček
6 lžic mléka
Postup
1 Předehřejte si troubu na 160 stupňů. Očistěte cuketu, podélně rozkrojte a nakrájejte na malé kousky. Papriku nakrájejte na proužky, bílou část jarní cibulky na kolečka a zelenou na proužky. Rozmarýn nasekejte najemno a rajčata rozpulte.
2 Rozehřejte olej a osmahněte v něm cuketu, papriku a bílou část cibule. Smažte asi 2 minuty a osolte a opepřete.
3 Mezitím vyšlehejte mléko s vejcem, solí a pepřem. Nalijte na zeleninu a nahoru rozložte poloviny rajčat. Pečte v troubě asi 15–18 minut. Podávejte posypané jarní cibulkou.
Zdroj: essen und trinken
Sledujte nás na sociálních sítích: