Každý ho zná, každý ho miluje – lahodný crumble. A pokud milujete koláče s drobenkou, zamilujete si crumble také. Věděli jste, že existuje více druhů drobenky a použít můžete téměř jakékoli ovoce?
Crumble je dezert anglické a americké kuchyně. Ovoce, jako jsou jablka a rebarbara se uvaří nebo rozdrtí a ochutí skořicí a cukrem. To se posype drobenkou z mouky, másla a cukru, doplněné třeba ovesnými vločkami nebo ořechy. Celé se to upeče a podává s vanilkovým krémem nebo zmrzlinou. Ovoce se může lišit podle ročního období.
Crumble je pravděpodobně vynález Britů. Anglické slovo “crumble“ znamená rozpadat se. Britská klasika se zrodila z nutnosti. Základní ingredience jako cukr, mouka nebo máslo, byly za války vzácné, ale stále bylo možné z mála připravit drobenku. Jedná se o klasický britský dezert, který nemá pevné dno a peče se v zapékací misce. Základní receptura se v průběhu let měnila, například za použití koření nebo ořechů. Pro chuť to může být ještě špetka soli a skořice nebo vanilka.
Ořechovo jablečný crumble
Ingredience
20 g másla
55 g mouky
35 g lískových ořechů (mletých)
35 g lískových ořechů (hoblovaných)
55 g cukru
1 lžička skořice (mleté)
špetka soli
500 g jablek
½ balíčku vanilkový cukr
1 citron
máslo (na vymazání)
50 g zakysané smetany
½ lžíce moučkového cukru
20 g brusinek
Postup
1 Rozpusťte 20 g másla. Smíchejte mouku, oba druhy lískových ořechů, 30 g cukru, skořici a špetku soli. Přidejte rozpuštěné máslo, vše promíchejte a 30 minut chlaďte. Nastrouhejte trochu citronové kůry a vymačkejte asi 1,5 lžíce šťávy.
2 Oloupejte jablka a nakrájejte je na tenké plátky. Přidejte 25 g cukru, vanilkový cukr a citronovou šťávu a marinujte. Předehřejte si troubu na 200 stupňů.
3 Vymažte 6 zapékacích mističek máslem a rozprostřete do nich jablečnou směs. Posypejte drobenkou.
4 Pečte v horké troubě asi 20 minut až do křupavé hnědé. Krátce před koncem pečení přidejte na drobenku brusinky. Zakysanou smetanu smíchejte s trochou citronové kůry.
5 Upečený crumble poprašte moučkovým cukrem a nechte mírně vychladnout. Na crumble dejte zakysanou smetanu a podávejte lehce zchladlé.
Zdroj: essen und trinken, názory autora, https://www.thespruceeats.com/easy-traditional-apple-crumble-recipe-435938
Sledujte nás na sociálních sítích: